Egy szolnoki magyar házaspár három hónapos nyaralása a brazíliai Salvadorban

Salvadori kikötő

A salvadori kikötő látványa a felsővárosból.

 

Brazília északkeleti részén vagyunk, a déli féltekén, Budapesttől 9616 km távolságra, a 3 millió lakosú Salvador de Bahia városában, mely Brazília harmadik legnagyobb városa.

A város klímája trópusi nedves. A levegő páratartalma 80% körüli. Az Atlanti Óceán hőmérséklete 27 Celsius fok. Hajnalban a levegő hőmérséklete 23-24 fok, nappal 30 fok körül mozog. Novemberben, rendszerint 110 mm az átlagos csapadék mennyisége. Most, az általunk tapasztalt eső mennyisége legfeljebb 2-5 mm lehetett. Többnyire az óceán felől fúj a szél. Átlagos sebessége: 3 m/sec. Minden nap a magyarországi legmelegebb kánikulai napokhoz hasonlít. Megfelelően lenge öltözetben ki lehet bírni. Nincsenek hurrikánok és viharok. A klímát az állandóság és kiszámíthatóság jellemzi.

Miért választottuk Brazíliát? Ezen belül: miért Salvadort és miért nem Rio-de- Janeirót vagy más vidéket? Miért nem Ausztráliát vagy dél-kelet Ázsiát? Miért nem egy olyan országot, ahol az angol nyelvet a lakosság többsége anyanyelvi szinten beszéli az utcán is, ezáltal is könnyebbé téve számunkra a hétköznapi informálódást? Miért ezt az időszakot választottuk és miért nem vettük bele a februári karneváli időszakot? Csupa olyan kérdés, amire itt most nem is igen kell válaszolni. Csak.

Korábban, a kétezres évek elején, voltunk már nyaralni Madeirán és az Azori-szigeteken, az utóbbit összekötve 4-5 napos lisszaboni tartózkodással is. Ezen helyek mindegyikén portugálul beszélnek és volt már tapasztalatunk arról, hogyan tudunk boldogulni a portugál nyelv ismerete nélkül is.

2015. október 23-án este indultunk el a TAP Budapest-Lisszabon közöttii járatával és 2016. január 22-én fogunk visszaérkezni Magyarországra. Lisszabonban az éjszakát egy négycsillagos tranzitszállodában töltöttük, melyet a TAP választott és fizetett részünkre. Ez, része volt a brazíliai repülőjegynek. Nem kellet érte külön fizetni. Egy mikrobusz vitt és másnap reggel egy másik hozott bennünket. Közben, a csomagjainkat nem kellett felvennünk. A bőröndjeinket már Budapesten közvetlenül Salvador de Bahiába irányították, ahol azokat hiánytalanul és sértetlenül fel is vettük.

A lakás

Béreltünk egy kb. 50 négyzetméteres lakást Salvador egyik jobb kerületében, Barrában. Barra egy háromszög alakú félszigeten található. A félsziget nyugati oldalán a 100 négyzet-kilométer nagyságú Minden Szentek Öböl van a maga 56 szigetével, keleti oldalán pedig az Atlanti óceán. A lakás a félsziget déli csúcsa közelében helyezkedik el. Mindkét strand pár száz méterre található. A bérbeadó egy olyan fiatalember, aki Rio de Janeiro városban dolgozik. Földi helytartója és a mi mentorunk egy ír származású ingatlanügynök, aki a szemközti házban lakik.

Egy kondominium-nak nevezett lakásszövetkezetben vagy lakóparkban vagyunk, ahol biztonsági őrök 24 órás szolgálatot tartanak. Ők engedik be és ki a lakókat, illetve az autóikat. Az alagsorban szellős parkoló van, kb. 30 autó részére. A ház 7 emeletes. Van két lift. A mi lakásunk a harmadik emeleten található. Egy nappali, egy hálószoba, egy konyha, két fürdőszoba és egy erkély. Légkondicionálás nincs. Az erkélyajtó éjjel-nappal nyitva. Az óceán felől fújó keleti szél feladata a lakás temperálása. A nappaliban elhelyezett hőmérő mindig 26-27 fokot mutat. Hűtőszekrény és fagyasztó van. A függőleges tengelyű mosógép szokatlan számunkra, de ragyogóan működik és a ruhák a levegő állandóan magas páratartalma ellenére is hamar megszáradnak. Jó akarattal azt mondhatjuk, hogy az erkély az óceánra néz. A házak közötti résben 5 másodpercig néha láthatunk lomhán elvonuló hajókat. A lakás 3 hónapi bére a rezsit is tartalmazza. Még július végén kifizettük a 2194 USD-t, ami kb. 620 ezer Ft ellenértéket igényelt. Jó élelmiszer és vegyes üzletek vannak a környéken. A Barra Shopping Center kb. 800 méter távolságra.

 

Napi rutin

Reggel 5 órakor kelünk. Nem sokkal a madarak és nem sokkal napfelkelte után. Megyünk le a lakásunktól kb. 300 méterre fekvő óceánpartra. Gabi azért, hogy a partszakasz sziklás végen megmártózzon az óceánban, én pedig azért, hogy fussak a Minden Szentek Öböl partján fekvő sétányon. Két és fél km fel, ugyanennyi vissza. Kb. 20 éve ennyi a napi fejadagom otthon is. Ennyi kell ahhoz, hogy az ember igazán elfáradjon. Nem egyedül vagyok. Több tucat ember fut a sétányon. Különféle stílusok, intenzitások és irányok. Férfiak és nők. Kövérek és soványak. Minden korosztály. Feketék és fehérek, valamint a köztük lévő átmenetek széles sávja. A többség öltözetén a sárga és zöld brazil színek uralkodnak. Közben, elindult a buszforgalom. Már az öböl két homokos strandján is emberek vannak a vízben. Mire visszaérek a világítótorony melletti sziklás részre, a sziklák már horgászokkal borítottak. Kb. 5 cm nagyságú „sneci” kis halakkal dolgoznak. A velük fogott halak többsége eléri az 5-10 kg-ot. A csali kis halakat egy kb. 8 fős, bátor horgászkülönítmény fogja az óceáni strand másik végén, hálókkal. Némelyik szerencsés fickó hálójába akár 10-15 kg kis hal is beleakad. Van olyan srác, aki abból él, hogy ezeket a kis halakat pénzért eladja azon horgászoknak, akik a csali hal fogásával nem foglalkoznak.

Aztán, Gabival együtt, mezítelen lábbal poroszkálunk hazafelé, a Krisztus-szobor és a nap irányába. Az óceán vízének és a homokpartnak a csatáját közelről szemlélve, hol a homokon lépdelve, hol a tengervízben gázolva. Nincs két egyforma reggel. A víz hol fentebb, hol lentebb jár. A Nap hol tűz, hol a felhő mögé bújik. Séta közben, néha találkozunk Gabi egy-két strand-ismerősével is.

A Morro do Cristo felé közeledve, mielőtt felmennénk a homokról a sétányra, néha eszünkbe jut a repülőgép balesete. Salvadorba érkezésünk után pontosan egy héttel (október utolsó napján, egy szombati napon), történt itt egy végzetes szerencsétlenség. Egy brazil műrepülő bemutató közben, több ezer ember szeme láttára elvesztette uralmát a gépen és bezuhant az óceánba. A parttól kb. 200 méterre. Kórházba szállítás után halt meg. Mi közvetlenül nem láttuk a balesetet. Láttuk az előtte való napokban a gépe tréningezését. Láttuk a roncsok kiemelését és utólag láttuk az internetre feltöltött egy perces kisfilmet. Még a salvadori tv-híradók is ezt használták forrásként.

 

Reggeli

A mezítlábas hazatérés, majomcsalád alkalmankénti vonulásának megszemlélése, homokmentesítés és zuhany után, reggelizni megyünk. A félsziget Minden Szentek Öböl felőli oldalán egy nagyon jó szálloda első emeleti éttermében reggelizünk, napi 56 reálért, ami árfolyamoktól függően, kb. 4300-4400 forintnak felel meg. A reggeli és az étteremből történő kilátás fenséges. Svédasztalos büfé. Mindenféle trópusi gyümölcsök és gyümölcslevek, brazil kávé, frissen sült zsemlék, croissant, stb. Tekintve, hogy annyit és azt eszik az ember, amit akar, a reggeli bőséges muníciót jelent számunkra, amit a délután közepén már csak könnyű est-ebéddel kell kiegészíteni valahol, a város más részeiben. A reggeliért mindig kártyával fizetünk. Reggeli után 10-20 percre kiülünk az első emeleti teraszra, a brazil zászló alá és a hihetetlenül kellemes időben páholyból szemléljük az öbölbe betérő óceánjárókat, a tengerben fürdőzőket, az alattunk lévő sétány forgalmát.

Mi semmit nem tapasztalunk abból a légkörből, melyet az sugallhatna, hogy szeptember közepén a szálloda közelében lelőttek egy embert, illetve az, amiről az egyik vendég panaszkodik a szállodáról írt szállodai honlapi bejegyzésében, hogy a szálloda földszinti recepciósai szeme láttára kirabolták őket. Igaz, hogy a környékre fegyveres és golyóálló-mellényes rendőröket telepítettek, akik elektromos meghajtású járgányaikkal mindig jelen vannak a sétányokon.

 

Ár-apály

Hosszabb ideig kell élni óceánparton és napi kapcsolatban kell vele lenni ahhoz, hogy az ember kiismerje az ár-apály jelenséget. Itt, Salvadorban, a valaha is mért legalacsonyabb vízszint -0,20 méter volt, a legmagasabb pedig 2,60 méter. A vízmozgás egy szinusz-hullámhoz hasonló görbe alakját követi. Napjában nagyjából kétszer van apály és kétszer van dagály. Például, ma az első dagály 1:15 órakor volt és a víz 180 cm magasan tetőzött. A második tetőzés 13:40 órakor volt, ugyancsak 180 cm értékkel. Az első apály mélypontja 7:25 óra, értéke pedig 0,6 méter. A második apály mélypontja 19:40-re várható, legalacsonyabb vízszintje pedig 0,5 méter lesz. Ma, a legmagasabb és legalacsonyabb vízszintek közötti különbség 120-130 cm. Ez a különbség is periódusosan változik. Öt nap múlva ez a különbség már 200 cm lesz. Egy adott földrajzi helyen mindent a napfelkelte, napnyugta, holdfelkelte, holdnyugta időpontjai döntenek el. Ha te minden nap reggel 6:00 és 6:15 között sétálsz végig az óceánparton, az sohasem lesz ugyanaz. A „nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba” analógiájára, el kell fogadnunk azt, hogy nem léphetsz kétszer ugyanabba az óceánba sem.

 

Közlekedés

Szinte mindenhová busszal megyünk. A buszokat a Transalvador cég működteti. Amikor megérkezel Salvadorba, az első benyomás az, hogy óriási tömegek várakoznak a buszmegállókban, feszülten tekintve az érkező buszok irányába. Rögtön meghozod az ítéletet, mondván, hogy borzasztó dolog lehet ebben a városban a tömegközlekedés. Aztán, amikor megtapasztalod a saját bőrödön, azt kell mondanod, hogy nagyon jó a salvadori buszközlekedés. A város bármelyik pontjáról a város bármelyik másik pontjára el tudsz jutni. Egy adott célba eljuttató buszra nem kell többet várni 5-10 pernél. Egy vonaljegy ára 3-3,25 brazil reál. (Kb. 250 Ft-tal egyenértékű összeg.)

Minden napra elképzelünk magunknak egy nagy vonalakban kidolgozott programot és próbáljuk teljesíteni azokat. Többnyire várakozásaink fölött teljesülnek programjaink.

 

Az anyagiak

Kettőnk részére a TAP retúr repülőjegy 388 110 forintba került. A lakásra kifizetett pénzről és a reggeli áráról már volt szó. Úgy számoljuk, hogy összességében nem fogjuk túllépni a 2 millió forintot. Közben, otthon nem kell benzint vásárolnunk. Nem fogyasztunk vizet. Nem kell fizetnünk az internetért és a szemétszállításért. Minimális mennyiségű villamos energiát és földgázt használunk.

 

Íme, néhány további kép Salvador városról, a benne élő emberekről és az őket körülvevő természetről.

Salvador látványa a kikötőből

Salvador látványa a kikötőből.

Salvador sziluettje egy kirándulóhajóról szemlélve

Salvador sziluettje egy kirándulóhajóról szemlélve.

Salvador Ondina nevű városrésze

Salvador Ondina nevű városrésze.

Pelourinho.  Történelmi városközpont. UNESCO világörökség.

Pelourinho. Történelmi városközpont. UNESCO világörökség.

Barra. Világítótorony

Barra. Világítótorony. Mögötte az Atlanti Óceán. A tornyon innen kezdődik a Minden Szentek Öböl.

Az Atlanti Óceán mentén fekvő sétány

Az Atlanti Óceán mentén fekvő sétány.

A horgászok egészen nagyméretű halakat tudnak fogni a világítótorony melletti sziklákról.

A horgászok egészen nagyméretű halakat tudnak fogni a világítótorony melletti sziklákról.

A Minden Szentek Öböl felé elhelyezkedő strand és sétány

A Minden Szentek Öböl felé elhelyezkedő strand és sétány. Av. Sete Setembro. A futók kedvenc kocogó-helye.

A Csendes Óceán felé eső strand

A Csendes Óceán felé eső strand. Reggeli vízben tapicskáló sétáink helyszíne a homok-víz frontvonal.

Barra Shoping Center

Barra Shoping Center. A salvadori 7 bevásárlóközpont közül nem a legnagyobb, de az egyik legjobb. Teljesen légkondicionált és a lakásunktól gyalog könnyen elérhető.

Egy busz a városban szolgálatot teljesítő napi több ezer közül.

Egy busz a városban szolgálatot teljesítő napi több ezer közül. Csak egy trükkje van annak, hogy hamar elcsípd a neked megfelelő jó buszt: a busz feltűnésének pillanatától kezdve lesni kell a busz felső részén megjelenő kiírásokat. Jelen esetben, a Princesa Izabel kb. 2 másodpercig marad fenn. Aztán, 6-8 városrész neve után ismét visszatér. Hát, ehhez kell a buszmegállóban álldogálók helyismerete.

A turisták előtt egy kevésbé ismert salvadori közlekedési eszköz, mely az alsóvárost és a felsővárost köti össze

A turisták előtt egy kevésbé ismert salvadori közlekedési eszköz, mely az alsóvárost és a felsővárost köti össze. Plano Inclinado Pilar. 1915. Fennen hirdeti, hogy Brazília első fővárosa Salvador volt.

Praia do Forte. Önkormányzati természetvédelmi terület. 

Praia do Forte. Önkormányzati természetvédelmi terület. Salvadortól északra.

Növény- és Állatkert. Salvador.

Növény- és Állatkert. Salvador. Ez a kígyó nem kevesebb, mint 8 méter hosszú.

A négy vízesés egyike a Sao Bartalomeu Parkban

A négy vízesés egyike a Sao Bartalomeu Parkban. Salvador.

Igazi dzsungel. Sao Bartalomeu Park

Igazi dzsungel. Sao Bartalomeu Park, Salvador. UNESCO növényi génrezervátum.

Lagoa de Abaeté. Édesvizű lagúna az óceán-közeli fehér homokdűnék között

Lagoa de Abaeté. Édesvizű lagúna az óceán-közeli fehér homokdűnék között. Itapua, Salvador.

Egy buszmegálló. Percenként jönnek a buszok.

Egy buszmegálló. Percenként jönnek a buszok. Az emberek nagyon segítőkészek. Ha önkéntes segítődnek fel kell szállnia egy buszra, a problémáddal együtt tovább ad egy a megállóban veled együtt még ott- maradó másik utasnak.

Jó hangulatot varázsoló dobcsapat. Pelourinho belvárosa.

Jó hangulatot varázsoló dobcsapat. Pelourinho belvárosa.

Utcai tánc a dobok ritmusára. Pelourinho.

Utcai tánc a dobok ritmusára. Pelourinho.

Vasárnap délután brazil barátaink házának kertjében

Vasárnap délután brazil barátaink házának kertjében. Salvadortól 45 km-re. A falu neve valahogyan kapcsolódik a papagájhoz. Jobbról a második a ház asszonya.

Az élet sűrűje egy tengerparti fa árnyékában. Ribeira. Salvador.

Az élet sűrűje egy tengerparti fa árnyékában. Ribeira. Salvador.

Jól megy az üzlet. Ma Ribeira tengerpartján rengeteg a strandoló.

Jól megy az üzlet. Ma Ribeira tengerpartján rengeteg a strandoló. Ez mind el fog menni.

Harmonizálunk egymással, ugye?

Harmonizálunk egymással, ugye?

 

2016. január 22-én fogunk Budapestre érkezni. A TAP lisszaboni járatával. Nyárból a télbe. Legalább 25-30 fok hőmérsékletcsökkenés egyik napról a másikra. Sebaj. Január, február és máris jön az európai nyár.