Álmodozás. Látni a lehetetlent is. Utazás. Átélni a csodát. Mi rejtőzik e gondolatok mögött, melyek mindanyiunk fejében sokszor átcikáznak? És egyáltalán ha mennénk, hova lenne érdemes? Erre a válasz határozottan Sevilla. Egy kihagyhatatlan ízigvérig spanyol város. És ahogy leírom a spanyol szót, már érzem is a pezsgést...flamenco, bikaviadalok, gazpacho, finom borok, kölönböző kultúrák csodavilágai, élénk hagyományok…Kell ennél több? Késett a repülőgéped, vagy törölték a járatodat? Akkor kártérítést kaphatsz. Részletek a flight-refund.hu oldalon.

Sevilla Andalúzia fővárosa, Spanyolország dél-nyugati részén található. Az összes lehetséges módon megközelíthető jól fejlett közlekedési hálózatának köszönhetően. Utazhatunk repülőgéppel, autóval vagy busszal autópályákon, hajóval, bárhogyan is megyünk egy mesebeli világba csöppenünk, melynek hangulata egy életre magával ragad. Miben is rejlik varázsa? Romantikus sikátorszerű utcáin narancsfák és eukaliptuszok hajladoznak, lélegzetelállító építményei, mediterrán növényekkel tarkított helyei álomvilágba kalauzolnak. Ételeinek hagyományos ízvilága, festészete, tánca örök emlék marad a spanyol kultúra központjából.

Sevilla 02Kezdjük utunkat körbesétálva a hangulatos, szűk, kanyargós kisutcákon, melyek nem csak a fiatal szerelmesek szívét lobbantják lángra, de még az idősebb párokban is boldogságot ébresztenek. Spanyol föld ez, ahol magunkba szívhatjuk a lágyan perzselő örök napsütést, élénk vidámságot, az emberek őszinte kedvességét, a Földközi-tenger és Atlanti-óceán lágy fuvallatainak érzéki egybeolvadását. E lélegzetelállító tájban andalogva integethetünk Kolumbusz Kristóf monumentális szobrának, és megtekinthetjük a Santa Maria zászlóshajójának kicsinyített mását. Majd a régi épületek falai között észrevétlenül belecsöppenhetünk a mór kultúrába, onnan tovább pedig a híres királyi palotangyedbe, az Alcazarba, mely a világörökség része. A 913-ban épült Alcazar meghökkentő látványa a kalifák gazdag világába repít el: számos belső udvarával, kertjeivel, szökőkutakkal, pavilonokat összekőtő sétányaival, az épületek színes mór díszítőelemeivel vagy épp az Oroszlán udvarral, mely a királyok hálószobájába vezet. Nyugodtan érezzük különlegesnek magunkat, akár egy spanyol film főszereplői.

Sevilla photo 01Feltétlenül látogassunk el a sevillai katedrálisba, mely a világon a harmadik legnagyobb. Gyönyörűen kidolgozott kézműves kincsek tárháza, déli kapujánál pedig az Amerikát felfedező Kolumbusz Kristóf sírhelye előtt tiszteleghetünk. Itt találjuk meg Giraldát is, mely Sevilla szimbóluma. Giralda a 100 méter magas torony tulajdonképpen egy régi muzulmán meccset minaretje, tetején a hitet szimbolizáló szélkakassal, tornyából pedig igazán pazar látvány nyílik a városra. Semmiképp ne hagyjuk ki a Torrel de Oro Aranytornyot, a bikaviadalok veszélyes harcának arénáját a Plaza de Toros de la Maestranzat, valamint a lenyűgöző művészi épületek adta Plaza de Espanat.

b2ap3_thumbnail_sevilla-blog-03.jpg

Ha kíváncsiak vagyunk Pilátus jeruzsálemi házának másolatára, akkor látogassunk el a Casa del Pilatoshoz, és innen a Juderiába, vagyis a város középkori zsidó negyedébe. Pihenésképpen lazítsuk el testünket-lelkünket a Parque de Maria Luisa parkban, a Guadalquivir-folyó közelében a nagy populációjú hattyúk, galambok, papagájok élénkítő zenéjére. Majd induljunk tovább, hiszen körutunk még messze nem ért véget a műemlékek paradicsomában. A rengeteg látnivaló között lássuk meg a láthatatlant is, engedjük át magunkat a bennünk tomboló szabadságnak. A sevillai éjszakában pedig élvezzük ki a flamenco csodálatos ritmusát, élénkítő dallamát.

 

b2ap3_thumbnail_sevilla-blog-04.jpgNe feledkezzünk meg az eredeti spanyol ízekről sem. Mindenképpen kóstoljuk meg a paellát, mely az ország nemzeti étele. Rizsből, sáfrányból, olívaolajból, tengeri falatokból, húsból, zöldségekből áll. Igazi ínyencség a tortilla és az erős ízesítésű tapas, melyet este vacsora előtt fogyasztanak, akár étvágygerjesztőként is. Tipikus andalúziai étel a gazpacho, azaz a pompás ízvilágú hideg paradicsomleves. Azt hiszem nincs, aki ne kívánta volna most meg ezeket a finomságokat. Ha pedig szeretjük a sportot, bátran üljünk be és szurkoljunk végig egy focimeccset a Sevilla Fc csapatával.

Sevilla elképesztő város, minden megtalálható benne, minden vágyat kielégít, egyszerűen kihagyhatatlan. Egy igazi spanyol remekmű. A tűz, a tánc, a romantika, a finom ételek, a pihenés, a kultúra, az izgalom, a napsütés hazája. Aki egyszer itt járt, annak szívében sokáig fog lobogni e város tüze, amit csak Sevilla adhat, az örök pezsgés világa. Felejhetetlen kalandtúra, szerelem, egy egész valónkat elárasztó láng, mely nem szűnik meg soha. Ez az a hely, mely mágnesként vonz ide vissza minket, ahol az álmokból valóságot szőnek a kanyargós, szűk utcák susogásai. Te quiero Sevilla!