Barangolás az Azori-szigeteken

 

Miért éppen Azori, és hol is járunk most?

Portugáliai kalandozásaim során az ország kontinentális részeitől eltekintve Madeirán eddig már jártam. Jött az ötlet, hogy akkor meg kellene nézni az Azori-szigeteket is, mivel ott még sosem voltam. Miért is ne?! :). A mellékelt térképen karikával megjelölve látható a szigetek pontos elhelyezkedése, melyet teljes méretben ITT lehet megtekinteni a Wikipédia jóvoltából. A 9 gyöngyszem a Kanári-szigetekkel, és Madeirával ellentétben nem az ún. hot-spot vulkanizmus eredményeképpen, hanem az óceán mélyén található egymástól távolodó lemezszegélyek miatt a kiömlő láva megszilárdulása nyomán alakultak ki.

    

 

 

 A kilenc sziget elhelyezkedése:

 

 

Forrás: Google Map

Az Azori-szigetek három kőzetlemez határán fekszenek (eurázsiai, afrikai, észak-amerikai) az Közép-Atlanti Hátságon.

Bővebben az óceáni hátságokról ITT

Makronézia?

Macaronesia_location.svg.jpgAz Azori-szigetek a Makronéziai szigetvilág 9 gyöngyszeme az Atlanti óceánban a szárazföldi Portugáliától közel 1600km-re nyugati irányban. Az Azori-szigetek közigazgatásilag az anyaországhoz tartoznak, ám önálló, autonóm területként saját vezetősége van, és ezzel együtt sok pontban eltér a szárazföldtől (pl.: különböző áfakulcsokat alkalmaznak)
                       Forrás: Wikipédia. Teljes kép: ITT  

 

Klíma, időjárás

Az Azori-szigetek klímája óceáni, enyhe szubtropikus hatásokkal. A Golf-áramlatban fekszik, ezért a Mexikói-öböl térségéből folyamatosan érkezik a vízben raktározott hő, mely Észak, és Északnyugat-Európa hőmérsékletét is nagyban meghatározza. A klíma kiegyenlített, nagy hőingás nem tapasztalható tél és nyár között. A nyár zömmel napos,de eső ritkán előfordulhat. A tél hűvös, esős.Ottlétünk alatt szeptemberben vegyes képet mutatott Sao Miguel időjárása. Volt olyan nap, amikor nagyjából 15-ször kezdett el esni az eső, és ugyan ennyi alkalommal állt el. Szokás mondani, hogy a szigeteken közel egy óra leforgása alatt a tél kivételével minden évszakot meg lehet tapasztalni úgy, hogy el sem mozdultunk egy adott pontról.

Jellemző, hogy a házakban nincs fűtés, ez egész Portugáliára jellemző, ám a legújabb építésügyi szabályok szerint az újépítésű házakban már kell lennie fűtésnek, illetve a hőszigetelés is előírt. Én már éltem át telet Lisszabonban egy régi építésű házban, ahol napközben 13 fok volt a szobában, és látni lehetett a leheletem :-) Egyáltalán nem volt vicces, és hozzá kell tennem, hogy alig volt módszer arra, hogy fel lehessen melegedni. Sokszor egyedüli megoldásként a zuhanyzás maradt...aki esetleg párjával van odakint télen, annak javaslom az összebújást, mindkét fél örömére :-)


\\\"Késésben van?\\\"
A kellemes 22 fok az év szinte minden szakában megtapasztalható (kivéve november és január között)

Az alábbi táblázat az Azori-szigetekről gyűjtött közel 30 év meteorológiai adatát foglalja össze (Rákattintva nagyban is megnézhető):

Forrás: Portugál Meteorológiai Intézet

Indulás! - Vamos lá!

2014. júliusban született meg az elhatározás, hogy érdemes lenne ide is elmenni, és eltölteni néhány napot, lehetőleg nem csak egy szigeten. A szűk pénzügyi lehetőségek szabtak határt az álmoknak, de sikerült úgy foglalni repülőjegyet, hogy az utolsó nap Terceira-n töltendő közel 20 óra tranzitidő elég volt arra, hogy gyorsan körbeszaladjunk a szigeten autóval, és a főbb nevezetességeket megnézzük.

Egyedül általában kevés kedvét leli az ember más helyek meglátogatásában, így kézenfekvő volt, hogy másod vagy többedmagammal menjek. Útitársam Kalmár Szilvia volt, akivel még Lisszaboni létem során ismerkedtem meg, és mivel tudtam, hogy szintén Portugália kedvelő, ezért nem lesz nehéz meggyőzni. A szigetekre a TAP PORTUGAL (www.flytap.com és www.tap-portugal.hu) és a  SATA portugál légitársaságok kínálnak elfogadható áron repülőjegyeket. Lehet hajóval is menni, de a mintegy másfélezer km Lisszabonból igencsak hosszadalmas és időigényes vállalkozás, így döntöttünk egyértelműen a repülő mellett. Nagy valószínűséggel Sao Miguel-re, vagy Terceira-ra fogunk érkezni, mivel itt van akkora reptér, amely egy közepes nagyságú utasszállító repülőgép le- és felszállását is lehetővé tudja tenni. Léteznek ún. codeshare járatok is, de ezeket is a Sata operálja. 

Lisszabonból legtöbb esetben egy ilyen Airbus A319-as géppel lehet a szigetekre röppenni (Reptér - Ponta Delgada)

 


TAP codeshare járat, melynek üzemeltetője a SATA

 

Bombardier Q400 típusú repülő, mely a szigetek közti távolság leküzdésére nyújt gyors és kényelmes alternatívát

 

 Leszállás után Terceira-n

 

Ponta Delgada

Amennyiben Sao Miguel szigetet választjuk, Ponta Delgada-ba fogunk érkezni. A város a szigetek fővárosának számít a maga 65 ezer lakosával, mely megközelíti szülővárosom  (Eger) lélekszámát. A reptér közelsége miatt a belváros kb. 10 perc taxival. Itt volt az első mellbevágó élmény, amikor a taxisofőrrel közöltük az uticélunkat, mely a Hotel Canadiano volt egyébként. Szilvi portugál szakos, én én is beszélem már közepesen a nyelvet, de az itteni akcentus az semmihez sem fogható. Azt hittük, nem is portugálul beszél a taxis bácsi, nagyjából minden harmadik szót sikerült megértenünk...A franciák hatására o helyett ö-t, u helyett ü-t mondanak, és bezárják a szájukat, melyből ha ki is jut valamilyen szófoszlány, az igencsak érthetetlen. A portugálok is arra panaszkodnak, hogy a szigetek lakói minden bizonnyal valamilyen más bolygóról jöttek, mivel ők sem nagyon értik őket. Konkrétan láttam a portugál televízióban egy olyan riportot, ahol helyi embert szólítottak meg, és az érthetőség kedvéért feliratozták az elhangzottakat. Apropó más bolygó, más kultúra: Egyes vélemények szerint a szigetek a letűnt Atlantis-i civilizáció maradványai. Az itteni emberek egyébként nagyon barátságosak, segítőkészek, és végtelenül nyugodtak.

A központból a város minden része könnyed sétával bejárható. A hotelek, és szállások  a városközpontban fekszenek, így onnan minden elérhető gond nélkül. A szigeten ugyan üzemel buszhálózat, de az autóbérlés egyáltalán nem drága, mi a 4 napért 131 EUR-t fizettünk biztosítással.

 

 

A város főtere (a város kapuival), a jellegzetes fekete-fehér kockakövekkel kirakva. Portugáliában a járdák, terek szigorúan ún. calçada-val vannak díszítve, melyről ITT olvashatsz bővebben angolul

 

 

Út közben összefutottam a portugál gitárral

Guitarra portuguesa...Aki már látott, hallott ilyet, annak nem kell bemutatnom a portugál gitárt. 12 húros hangszer, a fado/mi is az a fado?/, mint a portugál érzésvilágot legjobban kifejező zenei mű alaphangszere\\\". Kellemes, magas szólamú, legtöbbször normál gitárral kísérve egyedi hangzásvilágú muzsika alakul ki belőle. Azt hiszem, a fado kedveléséhez kell egyfajta lelkület, ami valakinek vagy megvan, vagy nincs.

A rendőrség bejárata /Ponta delgada/, amelyet ez a véreb védett. Alig mertünk közelebb merészkedni...

 

A Ponta Delgada-i kikötőben ezt az extrém vízisportot is ki lehet próbálni. Mint utólag megtudtam, ez a flyboard - Mi is az a flyboard?

 

 

Tipikus tengerparti ház Ponta Delgada kikötőjének közelében. Figyeljétek meg a lábazati építőkövet, mely a helyi bányákban fejtett sötét színű bazalt

Eső-napsütés, ennek eredménye a szivárvány, mellyel gyakran találkozhatunk a változékony idő jóvoltából

 

Kikötői látkép, Ponta Delgada

 

Kulináris élvezetek

Ha Azori-szigetek, akkor a következő dolgok jutnak az eszünkbe: zöld, tehén, óceán. Ezen \\\"alapvetésekből\\\" egyből következik, hogy a dús legelőkön százával legelnek a tehenek, húsukból a legjobb sztékek, tejükből a legjobb vaj, sajt készül. Az egész országot innen látják el tejtermékekkel és ananásszal is. Az óceán ajándékai is nagy bőséggel rendelkezésre állnak: halak, tengeri gyümölcsök, kagylók, stb. A portugál konyha megfigyeléseim szerint két fontos alappilléren nyugszik: 1. végy olyan friss, és jó minőségű alapanyagot, amilyet csak tudsz 2. csak semmi hókuszpókusz, 1-2 fűszer, oliva, esetleg fokhagyma és grillezd meg faszénen vagy vaslapon. A halakat sem dimenzionálják túl, egyszerűen beszórják nagy szemű tengeri sóval őket, majd faszénen megsütik, így nem vész el a tengeri halak egyébként kellemes íze sem. Egyszerű és nagyszerű!

Éhségünket csillapíthatjuk a visszafogott árú éttermekben, például a \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"teli has\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" igazán csábító ajánlatai még a pénztárcáinkat sem fogják kimeríteni

 

Bifana-val csillapíthatjuk éhségünket, mely az egyik legtipikusabb étek. Frissen sült marhaszeletet rejtenek a zsömlék

 

Érdemes felkeresni a Casa Acoreana-t, ahol helyi specialitásokat kóstolhatunk.

Előttem a \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"chicharro\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", mely egy tüskésmakréla-féle. Olajban sütve nagyon finom, mellette édes és hagyományos burgonya

 

Videó:

  



Cracas-nak nevezett étek, magyarul tengeri makk. Táplálkozás közben, élve így néz ki. Helyi specialitás, tengervízben főzik.

Csigák-kagylók-tengeri gyümölcsök szerelmeseinek kötelező darab!

 

 

Egy szöggelkell \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"kibányászni\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" a meszes vázból a puha húst,

majd a benne maradt részeket és vizet egyszerűen fel kell hörpinteni, mint egy féldecist

Az Azori-szigetek és Madeira specialitása, portugálul lapas-nak nevezett különlegesség, melyet grillezve készítenek el, és forrón tesznek az asztalunkra. 

Youtube link az elkészítéséről. Magyarul közönséges csészecsigának hívják, egyik rokona a Patella lusitanica melynevében még őrzi az egykori római gyarmat nevét, Luzitániát, azaz Portugáliát

 

A bor szerelmeseinek Portugália igazi csemege. A kilenc sziget egyikén (Pico) folyik nagyobb mennyiségben szőlőtermesztés, melynek remekeit minden szigeten megkóstolhatjuk. Terras da Lava szőlővesszein készült nedűk a fehér, a rozé, és a vörös borok szerelmeseinek igényeit is ki fogják elégíteni. Egri, és borkedvelőként van némi fogalmam a borokról, és a vörös bort preferálom. A Pico-n szüretelt szőlőkből azonban a fehér borok minősége, ízvilága sokkal jobb volt, mint vörös társaiké.

Érdemes kipróbálni a helyi süteményeket, melyek igencsak émelyítőek...Édesszájúak előnyben!

 

Sao Miguel-i kitekintés 

A rendelkezésre álló szűk időkeretünk (5 nap) eléggé meghatározta mozgásunkat. Mint már említettem, azért választottuk Sao Miguel-t, mert itt mindenből van egy kicsi, ami a többi szigeten megtalálható. Bérelt autóval kényelmesen, 3-4 nap alatt be lehet járni a szigetet, és meg lehet figyelni az érdekesebb látnivalókat. Akik túrázni szeretnek, azoknak ennyi idő természetesen nem elég a több mint 30 tanösvény, és túrautak bejárására, ahol az igazi természet látványa és lüktetése bontakozik ki szemünk előtt.

 Hortenzia, melyek bárhol szegélyezhetik utunkat (kék és sárga színben)


A szigetek jelképei: kék hortenziák

 Útban Sete Cidades (nyugat) és a két krátertó irányába. Előtérben a himalájai gyömbérliliom (Hedychium gardneranum),

mely egy ázsiából behurcolt és a szigeteken elterjedt invazív faj -özönnövény /mi is az az özönnövény?/, nem tartozik a természetes azori flórához. 

A háttérben még látszik Ponta Delgada

 

Segítőnk a fekete villám, mely hegyen-völgyön hű társunk volt.

Hozzá hasonló színben különböző korú és színű vulkáni eredetű depozitok, melyek a vulkáni tufaszórás és lávaömlés termékei.

 

Sao Miguel szigetén több száz ún. parazitakrátert láthatunk, melyhez hasonlatos hazánkban egyetlen helyen figyelhető meg, Verpelét község határában.

 

Parazitakráter közelről. Jellemzően kisebb tavakat is találunk a kráter közepén a vízzáró kőzet, és a lefolyástalan mélyedés miatt.

Felszínét már dús legelő fedi, melyen előszeretettel legelnek a tehenek.

A sziget legtöbbet fotózott látványossága a Sete Cidades (hét város) falu mellett található két krátertó, melynek színei jól elkülönülnek egymástól (zöld és kék)

 

Hangulatkép Sete Cidades mellett

Templom Sete Cidades, méretaránnyal

Sete Cidades-i templom hortenziával

 

 

 

Magas part, vulkáni sziklákkal (riolitos-dácitos-bazaltos vulkáni lávakőzetek)

 

 

Bazaltláva-oszlopok melyek hamarosan a hullámverés martalékává válnak. Magyarországon hasonló formákatSomoskőújfalu határában lehet megfigyelni

 

Szél által felkorbácsolt hullámok, melyek ereje a part folyamatos pusztulását (ún. abbráziót) idézik elő

 

 

 

Tűzben született táj

Ribeira Grande és Furnas

Mivel egy vulkanikusan aktív szigetcsoportról van szó, ezért óhatatlan, hogy előfordulnak kitörések. A múlt században számos kitörés volt, a legutóbbi 1999-ben zajlott le egy víz alatti erupció. Hasonló jelenség játszódik le El Hiero (Kanári-szigetek) közlében is . Az utó- avagy posztvulkáni működés legszebb példáit Sao Miguel szigetén lehet jól tanulmányozni szén-dioxid és kénes kigőzölgések, iszapfortyogók, hévforrások formájában Furnas városának közelében, ahol kipróbálhatunk egy tipikus téli portugál ételt: Cuzido á portuguesa

 

 

 

Szén-dioxid gáz kiáramlására figyelmeztet a tábla

 

 

A vékony kőzetlemez miatt több helyen a forráspontig hevül a víz - Ribeira Grande közelében

 

 

Videó:

Furnas közelében

 

 

Furnas, ahol tényleg ilyen zöld volt minden

 

 

Kiépített ösvény 

 

 

A víz itt mindenütt forr

Videó:

Iszapfortyogó

 

 

Cuzido főzésre használt főzőüregek

 

Felszínre kerül a Föld melege segítségével készült finomság

 

Íme a végeredmény: Cuzido á portuguesa. Sült malacságok véres hurkával, kolbásszal, zöldségekkel összefőzve földhő segítségével

 

 

Folyó Furnas közelében

 

 

Krátertó - Furnas

 

 

Tanösvényjelző tábla 

 

 

 

Izzó sziklák

 

 

 

Papucsban, vagy mezítláb nem érdemes itt járni-kelni

 

 

Tipikus azori táj: Tó, fű, tehén...esetleg 1-2 ember

  

 

Tipikus látkép: zöld, tehén, víz :-)

 

Termálvizes fürdő Furnasban

 

A víz vastartalma kiválik, ezért narancs színű vasoxid kéreg alakul ki

 

 

 

Lagoa do Fogo (Tűztó - krátertó)

 

Tűz-tó (Lagoa do Fogo)

 

 

 

Lagoa do Fogo (tűztó) kilátó

 

 

 

Ribeira Velha - védett terület 

Ribeira Velha, védett terület, ahol ugyancsak hévforrásokat találunk

 

 

Forrongó föld - Ribeira Velha

 

 

Fürdőzők Ribeira Velha-ban

Videó:

 

Vizes pillanatok

Delfinles 

A nagyobb szigetekről naponta több bálna és delfinnéző túrát indítanak, ezek ára 30-55 EUR között mozog alap esetben. Az egyes társaságok irodái Ponta Delgada-n a kikötőben találhatók. Az Azori-szigeteket a világ első számú bálnaleső helyének választották az itt előforduló tengeri emlősök nagy száma miatt.  Aki szeretne fürdeni is delfinek közelében, azoknak mélyebben kell a tárcájukba nyúlni. Szeptember elég holtszezonnak számít, mi láttunk egy teknőst, és két delfincsaládot.

 

Delfinlesők a kisebb hajóban

 

 

Szivárvány Vila Franca szigete fölött, mely valójában egy víz alatti kitörés eredménye az óceánban, Sao Miguel szigetétől pár száz méterre. Kép felülről ITT

 

 

 

Delfinek Sao Miguel közelében (hajóról fotózva)

 

 

 

Strandok 

 

Viszonylag kevés homokos strand áll a fürdőzők rendelkezésére, ezekből a déli parton találhatunk többet.


Caloura beach

 

 

 

A hullámzás pusztító erejének következménye a kép bal oldalán: A megszilárdult lávakőzetből látványosan leszakított, legömbölyített ún. abráziós kavicsok.

 

 

 

 

A kevés fürdőzésre alkalmas partok egyike, Caloura

 

 

Fürdőzés közben érdemes vigyázni a medúzákkal, legfőképp a portugál gályával, ugyanis komoly égéshez hasonló sérülést okoz ha hozzá érünk

 

 

 

Változtos sziklaformák a parton 

 

 

 

Európai teaföldön 

Talán kevesen tudják, de Európa egyetlen teaföldje is itt található.

Európában csak itt termesztenek teát

 

 

Teacserje liget

 

 

 

Tea a mintaboltban

 

 

 

Vörösbegy (Erithacus rubecula), mely genetikailag elkülönül hazai testvéreitől

 

 

 

Hegyekben 

 

950-1100 méter magas csúcsok, ahol Sao Miguel legmagasabb pontja is található

 

 

 

Hegyi szőlő - Endemikus (bennszülőtt) azori szőlő, mely csak itt található, sehol máshol a világon

 

 

 

Japán szugifenyő (Cryptomeria japonica), mely szintén özönfaj a szigeteken, erdőket alkot. Írtására, és a honos fajokra való cseréjére LIFE programok működnek

 

 

Természetes lauriszilva erdőrészlet Sao Miguel-en

 

 

 

Ananászföld 

Ananászültetvény Sao Miguel-en

 

Virágzó ananász

Érett ananász termése

 

Terceir

 

Portugálul harmadik-at jelent, mivel ez volt a harmadik sziget, melyet felfedeztek.

 

Lávabarlang Terceira-n - Algar do Carvão

 

 

Függő cseppkő (sztalagtit), ám nem mészből, hanem kvarcból - igazi különlegesség

 

 

Vulkáni kürtőben vezet utunk egyre lejjebb

 

 

 

Az összeomlott kürtő maradványa

 

Terceira-i látkép a birtokokat elválasztó kőkerítésekkel

 

Felhőben a sziget közepén lévő Szent Barbara hegység 1021 méteres csúcsa

 

 

Kövessük a feliratot, és szép kilátásban lehet részünk

 

Angra do Heroísmo belvárosa

 


Kikötő - Angra 

Köszönöm, hogy elolvastad, egészségedre! :-) 

Ha véleményed, kérdésed van írj bátran!