Brazília bemutató

Brazília számokban

Népesség: 192 376 000 fő
Főváros: Brasíliaváros (Brasília), 200 000 lakos
Terület: 8 514 877 km2
Hivatalos nyelv: portugál
Vallás: római katolikus
Időzóna: GMT- 2, GMT-4 között
Ország hívó: +55
Pénznem: Real (1 EUR ~2,49 Real)
Fontosabb városok: São Paulo, Rio de Janeiro, Salvaror, Brasília, Fortaleza, Belo Horizonte, Manaus, Curitiba, Recife, Porto Alegre
Egy főre eső GDP: 11 700 $/év
KÖzlekedés: jobb oldalon
Legmagasabb pont: 2994m (Pico de Neblina)

 

Brazília bemutató

Brazília Dél-Amerika legnagyobb országa, a dél-amerikai kontinens közel felét foglalja el. Brazília egyben a világ ötödik legnagyobb országa, földrajzi kiterjedése és népessége alapján. Néhány apróbb szigettől eltekintve Brazília egy földdarabon fekszik. Az egyenlítő Brazília északi felén, Macapa közelében található, a baktérítő az ország déli részén halad át São Paulo közelében.
Brazília kelet-nyugati kiterjedése és észak-déli kiterjedése majdnem azonos, mindkét irányban 4300 km körüli a távolság. Brazília majdnem minden délamerikai országgal határos, csak Chile és Ecuador nem szomszédos. Az Atlanti-óceán Brazília keleti oldalán 7367 kilométernyi partvonalat alkot. A hatalmas kiterjedésű országban négy időzóna is található, Brazíliában Magyarországhoz képest 4-7 órával korábban van.
Bár Brazília hivatalos nyelve a portugál, a hangsúly és hanglejtés nagyban eltér attól, amit Portugáliában, vagy valamelyik korábbi portugál gyarmaton találunk. Dél-Brazília városaiban sokan beszélnek olaszul, vagy németül, mivel felmenőik európai bevándorlók voltak.
Brazíliában nagyban keverednek a kultúrák és a népcsoportok. Nem csak afrikai, indiai és portugál, hanem európai, zsidó, arab és ázsiai bevándorlók is érkeztek az országba, ennek végeredménye egy vidám nép lett, mely nyitott minden kultúrára és újdonságra.
Brazília 1889 óta demokratikus ország, bár az igazi demokrácia csak alig több, mint 30 éves, mivel itt is Dél-Amerika többi államához hasonlóan katonai diktatúra volt.
Brazília szövetségi köztársaság, mely 23 szövetségi államból áll, ahol az egyes államok élén választott kormányzó áll, akiket az ország elnöke nevez ki.

Brazília földrajza

Brazíliában nem találunk igazán magas hegyeket, területének mindössze fél százaléka emelkedik 1200 m fölé, negyven százaléka viszont a 200 métert sem éri el. Az országban két nagy felföld és három nagy síkság található. A legnagyobb alföld az Amazonas és folyóinak medencéje.
A nyolc hatalmas vízgyüjtő medencéből álló brazil folyamhálózat legnagyobb folyója az Amazonas. A folyó 5800 km hosszú, átlagszélessége 2-3 km. Az Amazonas több ezer kilométer hajózható szakasszal rendelkezik, torkolata közel 100 km széles.

Brazília éghajlata, időjárása

Az Egyenlítőtől északra, valamint az Egyenlítő és a Baktérítő között trópusi, az utóbbitól délre szubtrópusi, helyenként mérsékelt az éghajlat. Az éghajlati zónák a tengerszint feletti magasságtól és az óceántól való távolságtól is függnek.
Az egyenlítő mellett az éves átlaghőmérséklet egész évben 25C körül van. Rio De Janeiro, Recife és Salvador meleg éghajlattal rendelkezik, egész évben 23 – 27C körül van a hőmérséklet, de jellemzőek a szelek.
Belo Horizonte és Brasília enyhe éghajlattal rendelkezik.
A forró övezetben egész évben legalább 22 C van, az országra inkább jellemző a csapadékos és száraz évszak, mint a tél és nyár váltakozása.
Brazíliában jelentősen eltér az egyes területeken tapasztalható csapadék mennyisége. Az északkeleti régió Brazília legszárazabb vidéke, míg Amazónia évi 3000-4000 mm csapadékkal rendelkezik (de itt is van száraz évszak). A déli országrészben fagy és hó is előfordulhat.
Jellemző egyes helyeken a köd gyakorisága, pl. Rio de Janeiróban évente 120 a ködös napok száma.

Brazília gazdasága

Brazília gazdasági élete évszázadokon keresztül egy-egy mezőgazdasági termék, vagy ásványkincs exportjára épült. A XVI századtól a rabszolgák behurcolásával megjelentek a nagy cukornád ültetvények, ezzel Brazília vált a világ elsőszámú cukortermelő országává. A XVII. századtól jellemző az  arany és gyémántbányászat, majd a XVIII. században jelentőssé vált a gyapot termelése a gépesítés megjelenésével egyidőben. A XIX. századtól  fő exporttermékek a kávé, kaucsuk, kakaó és a dohány.
A moderrn brazil gazdaság a világ hatodik legnagyobb gazdasága, mely igen gyorsan fejlődik. Jelentős a repülőgép gyártás, az elektronikus eszközök előállítása, az autógyártás, cipőgyártás, textilipar és pénzügyi szolgáltatások. Ahatalmas ipar rengeteg energiát igényel, melyet Brazília etanolból és vízierőművekből biztosít.

Brazília vízum

Legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel magyar állampolgárok maximum 90 napra vízum kiváltása nélkül utazhatnak Brazíliába. Amennyiben az utazás célja 90 napnál hosszabb tartózkodás, munkavállallás, vagy egyéb jövedelemszerző tevékenység, úgy vízum szükséges a beutazáshoz.
A vízumot Brazília budapesti nagykövettségén lehet kiváltani.

Cím: 1123 Budapest, Alkotás u. 50.
Telefon: 351-0060, 351-0061, 351-0062, 351-0063, 351-0064
Fax: 351-0066
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Honlap: www.brazil.hu

contentmap_plugin