Brazíliaváros bemutató

Brazília fővárosa Brazíliaváros, melyet 41 hónap alatt építettek fel 1956 és 1960 között. A korábbi fővárosok Rio de Janeiro és Salvador da Bahia voltak, de a brazil kormány az ország közepében lévő területre kívánta felépíteni a semleges fővárost. Az építkezéseket Lúcio Costa és Oscar Niemeyer vezette.

Brazíliaváros példaképe a modern, tudatos városrendezésnek. A város felülnézetből repülőgép alakú, az egyes városrészek funkcionálisan zónákra különülnek (lakóépületek, bankok, szállodák, nagykövettségek, kórházak), az épületek, parkok, templomok mind az 1960-as évekbeli modern építészet alkotásai. Brazíliavárosnak 2,5 millió lakosa van,  a városközpontban 400 ezren, főleg tehetősebbek élnek, ezzel ez az ország negyedik legnagyobb városa.

Brazíliavárosban található a brazil parlament és számos brazil cég székhelye, a város fontos üzleti központ.

 

Brazíliaváros elhelyezkedése, időjárása

Brazíliaváros az ország középpontjában található, a Paranoá mesterséges tó partján.

Porto Alegre a Guaiba tó keleti partján fekszik. A tó határos Brazília legnagyobb édesvizű lagunájával, a Lagoa dos Patos-szal. A laguna hajózható vízfelület, mely jelentős kereskedelmi és ipari központ.

Porto Alegre nedves szubtrópusi klímával rendelkezik, ahol egész évben magas a csapadék mennyisége. A városban magas a páratartalom. A nyár forró és csapadékos, a tél enyhe, fagy csak ritkán fordul elő.

 

Jan

Feb

Mar

Apr

Maj

Jun

Jul

Aug

Szep

Okt

Nov

Dec

Nappal (°C)

27

27

27

27

26

26

25

25

27

28

27

26

Éjszaka (°C)

17

17

17

17

15

13

13

14

16

17

17

17

Csapadék (mm)

241

217

189

123

39

9

12

13

52

172

238

248

 

Brazíliaváros látnivalók

Központi Sugárút (Eixo Monumental)

Brazíliaváros központi sugárútja az Eixo Monumental. A meglehetősen széles sugárút két oldalán autópálya sávok haladnak, az út mentén minisztériumok, a kongresszus épülete, emlékművek, kormányépületek találhatóak. Brazíliaváros látnivalóinak túlnyomó része e mellett a sugárút mellett található.

Köztársaság Kulturális Komplexum (Complexo Cultural da República)

A komplexum a Nemzeti Múzeumot és a Nemzeti Könyvtárat tartalmazza.

Három erő tere (Praça dos Três Poderes)

A város tengelyének végénél található tér Brazíliaváros három legmagasabb épülete, a Kongresszus épülete, az Elnöki Palota (Palácio do Planalto) és a Legfelsőbb Bíróság épülete között található.

Külügyminisztérium épülete (Itamaraty Palace)

A Külügyminisztérium épülete az egyik legérdekesebb modern épület Brazíliavárosban, ahová vezetett túra keretében lehet bemenni.

Brasília Katedrális (Catedral Metropolitana Nossa Senhora Aparecida)

A Brazília Katedrális 16, egyenként 90 tonnás betonoszlopával és festett üvegablakaival a modern templomépítészet egyik meghatározó alkotása.

Juscelino Kubitschek Emlékmű

A város alapítását elrendelő elnöknek emléket állító múzeum, ahol az elnök sírheje is található.

Elnöki Palota (Palácio da Alvorada)

A brazil elnök rezidenciáját is Oscar Niemeyer tervezte. A palota egy félszigeten található a Paranoá tó partján. A palota 7000 m2-es modern épülete üvegből és betonból készült.

Parkok, Paranoá-tó

A modern épületek mellett érdemes megnézni Brazíliaváros számos parkját és a mesterséges Paranoá tavat.

Presidente Juscelino Kubitschek Nemzetközi Repülőtér

Brasíliaváros nemzetközi repülőtere Brazília egyik fő repülőtere, ahonnan az ország minden nagyvárosába el lehet jutni, illetve ide érkeznek a TAP Air Portugal lisszaboni járatai. A repülőtér 11 km-re található a várostól. A hotel zóna busszal közelíthető meg, ára 8 R$, ugyanez az út taxival 30-40 R$.

Brazíliaváros térképe

contentmap_module