Porto Alegre bemutató

Brazília legdélebbi állama Rio Grande do Sul, melynek fővárosa Porto Alegre. A várost 1772-ben az Azori-szigetekről érkező portugál bevándorlók alapították. A XIX. század végén számos európai országból érkeztek további bevándorlók Porto Alegrébe, főleg németek, olaszok és lengyelek. Porto Alegre lakosainak nagyrésze ezért európai származású.

Brazília egyik leggazdagabb városa sokszínűségéről híres, az egyes bevándorló népcsoportok különböző kultúrákat hoztak magukkal és ezeknek a kulturáknak a keveredése hozta létre Porto Alegre egyedi arcát. A város Dél-Brazília gazdasági, politikai és kulturális központja.

Porto Alegrében 21 egyetem található, ezzel a város a tudományos kutatások fellegvára lett számos területen, emellett Porto Alegre természeti adottságokban is gazdag. A várost nagy mennyiségű édesvíz veszi körül, melyet 73 km partszakasz határol, ahol remek sportolási lehetőségek és szabadidős programok várják a látogatókat. Porto Alegre kifejezetten zöld város, ahol számtalan park, természetvédelmi terület, tér található.

Porto Alegre fejlett konferencialehetőségekkel és nagy szervezői tapasztalattal rendelkezik. Jelentős a városban a kulturális élet, kiemelkedő a színház, zene, irodalmi élet. Porto Alegrében 30 színház és 50 múzeum található. A városban érdekesen keverednek a történelmi látnivalók és a modern épületek, városrészek.  Éjszakánként bárok, diszkók, pubok, kávézók és táncklubbok várják a szórakozni vágyókat.

Porto Alegre elhelyezkedése, időjárása

Porto Alegre a Guaiba tó keleti partján fekszik. A tó határos Brazília legnagyobb édesvizű lagunájával, a Lagoa dos Patos-szal. A laguna hajózható vízfelület, mely jelentős kereskedelmi és ipari központ.

Porto Alegre nedves szubtrópusi klímával rendelkezik, ahol egész évben magas a csapadék mennyisége. A városban magas a páratartalom. A nyár forró és csapadékos, a tél enyhe, fagy csak rirkán fordul elő.

 

Jan

Feb

Mar

Apr

Maj

Jun

Jul

Aug

Szep

Okt

Nov

Dec

Nappal (°C)

31

31

28

26

22

19

19

20

21

23

27

29

Éjszaka (°C)

19

20

18

16

12

9

9

10

12

14

16

18

Csapadék (mm)

90

80

100

100

110

130

120

120

130

90

80

90

Porto Alegre látnivalók, programok

 

Fundacao Ibere Camargo

Alvaro Siza portugál építész djjnyertes épületében található kortárs művészeti kiállítás. Iberê Camargo modernista művész képei, szobrai és rajzai mellett a múzeumból csodás kilátás nyílik a városra és a Guaiba folyóra. http://www.iberecamargo.org.br/site/default.aspx

Museu de Ciencias e Tecnologia PUCRS

Interaktiv tudományos és technológiai múzeum, ahová felnőttek és gyerekek egyaránt szívesen mennek. http://www.pucrs.br/mct/

Casa de Cultura Mario Quintana

A Porto Alegre belvárosában található épület eredetileg szállodaként üzemelt, ma kulturális központ, ahol művészeti kiállítások, koncertek, mozik, kávéházak találhatóak.

Linha Turismo

A Linha Turismo buszjárat 11 megállója Porto Alegre legfontosabb látnivalóit mutatja be, parkokat, emlékműveket, templomokat, stb.). A buszjáratokon három nyelvű tájékoztató kalauzol. A körjárat a Travessa do Carmo, 84 elől indul, ára 5-7 R$.

Monumento aos Açorianos (Azori bevándorlók szobra)

A 17m magas szobor Porto Alegre alapítóinak, az Azori-szigetekről bevándorlot portugáloknak állít emléket.

Salgado Filho Nemzetközi Repülőtér

Porto Alegre repülőtere csupán 7 km-re található a városközponttól. A TAP Air Portugal Lisszabonból üzemeltet ide közvetlen járatokat. Porto Alegre modern repülőterét 2001-ben adták át. A repülőtérről busszal lehet a belváros közelébe eljutni, ahonnan érdemes taxival továbbutazni.

Porto Alegre térkép

contentmap_module