Rio de Janeiro bemutató

Rio de Janeiro a világ egyik legszebb városa és legkeresettebb úticélja. Rio Dél-Amerika egyik gazdasági és kulturális központja, ahol a brazil GDP 60%-át állítják elő. Rio fejlett kozmopolita metropolisz közel hat millió lakosával és két millió külföldi és öt millió brazil látogatójával. Kulturális, kereskedelmi és ipari központ, Rió rengeteg vásár, kiállítás, konferencia helyszíne. 90 kilométernyi homokos tengerpart, a világ harmadik legnagyobb városi erdeje, a város jelképének számító Krisztus szobor, a tengerparton álló gránitból álló cukorsüveg hegy, a tavak és lagúnák teszik egyedülállóvá Rió látképét.
Rio leghíresebb látványossága a Corcovado hegyen található megváltó Krisztus szobra. A szoborhoz villamossal lehet feljutni. A szobor talapzatánál lévő kilátóból jól látható, ahogy Rio de Janeirót négy részre osztják a hegyek. Ezek a belváros (Centro), a keleti zóna (Zona Oeste), az északi zóna (Zona Norte), és a déli zóna (Zona Sul) ez utóbbi területén található Rio legtöbb látnivalója, a híres cukorsüveg hegyet és a ismert strandokat is beleértve.
Az északi zónában található a világhírű "Maracanã" stadion, ahol egykor Pelé is játszott. A keleti zóna modern városrész, sok bevásárlóközponttal és remek strandokkal. A belváros a történelmi helyek gyűjtője és a kulturális élet központja.

Rio de Janeiro időjárása

Rio de Janeiro éghajlata trópusi. Nyáron, december és március között sokszor heves esők vannak, a város belső részein rövid időszakokra a 40°C fok is megszokott. A városban minden hónapban elérheti a hőmérséklet a 27°C fokot. A parton a tengeri szél csökkenti a hőmérsékletet. Rióban az éves minimum hőmérsékleti átlag 25°C fok, a maximum átlag 28°C fok, a tenger egész évben 22-26°C fok meleg, a téli időszakban még éjszaka is 16°C fok körül van a hőmérséklet.

 

Jan

Feb

Mar

Apr

Maj

Jun

Jul

Aug

Szep

Okt

Nov

Dec

Nappal (°C)

29

30

29

28

26

25

25

25

25

26

27

28

Éjszaka (°C)

23

23

23

22

20

19

18

19

19

20

21

22

Csapadék (mm)

114

105

103

137

85

80

56

50

87

88

95

169

 

Rio de Janeiro látnivalók

Megváltó Krisztus szobor, Corcovado

Rio jelképe és egyik legnagyobb látványossága a Corcovado hegy tetején, az őserdőből kiemelkedő sziklafal mellett álló Krisztus szobor. A közel 40m magas és 700 tonnás szobor a világ új hét csodájának egyike. A Krisztus szobor villamossal, vagy taxival közelíthető meg. A szobor aljához kétszáz lépcsőn lehet feljutni, a kilátás lenyűgöző, ha nincs köd.

Cukorsüveg-hegy (Pão de Acúcar)

Rió másik jelképe a Cukorsüveg-hegy. Ide felvonóval, vagy gyalogszerrel lehet feljutni. A 400 m magas hegy tetejéről remek kilátás nyílik a Guanabara öbölre, a Copacabana strandjára  és Rio de Janeirora. A felvonó ára 44 Real /retúr.

Copacabana strand

A Copacabana 5 km hosszú partszakasza a világ leghíresebb szabadstrandjainak egyike. A parton luxus szállodák, rengeteg nézelődő és tolakodó helyi árusok találhatóak. Bár a Copacabana Rio leghíresebb strandja fürdőzésre és nyugodt pihenésre ennél sokkal jobb helyeket lehet találni a városban.

Ipanema stand

Rio másik híres strandja az Ipanema, ahová a helyiek is járnak. Ez a strand kevésbé zsúfolt, mint a Copacabana. A brazil fiatalok ide járnak szórakozni, röplabdázni, focizni.

Maracanã stadion

A Maracanã stadion a labdarúgás kedvelőknek kötelező program lehet. A stadion a világ legnagyobb futball stadionja, mely több, mint 100 000 férőhellyel rendelkezik. A Maracanã stadiont az 1950-es Futball Világbajnokságra építették fel.

Rio de Janeiro belváros

Rio belvárosában érdekesen keverednek a történelmi látnivalók és a modern városépítészet. A régi házakban sok a múzeum, kávéház, iparművészeti bolt. Mivel ebben a városrészben kevesen laknak, így nappal érdemes ide látogatni.

Rio de Janeiro térkép

contentmap_module