Salvador da Bahia bemutató

Brazília északkeleti partjának legnagyobb  városa, Bahia tartomány fővárosa Salvador da Bahia. A várost Brazília boldogság fővárosának is nevezik vidám lakosairól és számtalan utcai partijáról. Salvador az ország harmadik legnagyobb városa Rio de Janeiro és São Paulo után. Brazílián belül Salvador konyhájáról, zenéjéről és építészetéről híres.
Salvador jelentős kikötővel rendelkezik, mely évszázadok óta fontos kereskedelmi csomópont Portugália és a többi afrikai és ázsiai portugál gyarmat felé.
Az afrikából érkező rabszolgakereskedelem igazán nagy méreteket öltött a városban, egyes statisztikák szerint az újvilágba érkező rabszolgák 35%-a Brazíliába érkezett, és ennek központja Salvador da Bahia volt. Ennek hatása ma is érezhető, a vidámság, tánc, zene, dobolás, afrikai mintázatú képzőművészeti tárgyak mindenhol megtalálhatóak a városban.

Salvador da Bahia elhelyezkedése, időjárása

Salvador Brazília északkeleti részén, az Atlanti-óceán partján fekvő félsziget nyugati oldalán helyezkedik el a Baía de Todos os Santos (Mindenszentek) öböl partján.
Salvador trópusi éghajlattal rendelkezik, ahol nincs jelentős száraz évszak. A hőmérséklet egész évben állandó, a legkevesebb eső februárban, a legtöbb május és július között esik.

 

Jan

Feb

Már

Ápr

Máj

Jun

Jul

Aug

Szep

Okt

Nov

Dec

Nappal (°C)

30

30

30

30

29

28

27

27

28

28

29

30

Éjszaka (°C)

23

24

24

23

23

22

21

21

22

22

23

23

Csapadék (mm)

11

13

15

20

21

21

21

19

17

14

14

13

 

Salvador da Bahia látnivalók

http://wikitravel.org/en/Salvador

Történelmi városrész (Pelourinho)

A város nyugati oldalán található történelmi városrész és rabszolgapiac a XVII. – XIX. század között épült. A gyarmatosítók idejében épült városközpont különösen gazdag látnivalókban, emiatt 1985 óta az UNESCO világörökség része, emiatt az elmúlt években 800 épületet restauráltak.Templomokat, kávéházakat, éttermeket, boltokat és pasztell színű házakat találunk itt.

Elevador Lacerda

A város érdekessége az a természetes meredek lejtő, mely a várost két részre osztja. A két városrész között 85m szintkülönbség van, melyet Brazília első liftje, az Elevador Lacerda köt össze. A felső városrészben található a katedrális és számos középület.

Strandok Salvadorban

Salvadorban 50 kilóméternyi remek strand található, melyek az alsó és a felső városrészben egyaránt megtalálhatóak. A tenger meleg és egyaránt alkalmas úszásra, vitorlázásra, szörfözésre, búvárkodásra.

Praia do Forte

Praia do Forte Salvadortól két órányi buszútra található tengerparti halászfalu, mely Brazília egyik legszebb strandjával rendelkezik. A hely kitűnő búvárkodásra, óriásteknős és bálnalesre.

Barra világítótorony

A Barra félsziget végénél egy régi portugál erődben áll a Barra világítótorony. A világítótorony múzeumában elsüllyedt európai hajókról származó tárgyakat találunk. Az erődből remek kilátás nyílik a tengerre és az öbölre.

Afro-brazil Múzeum (Museu Afro-Brasileiro)

A múzeum az afrikából behurcolt rabszolgák kulturájának állít emléket. Főleg térképeket, ékszereket, ruhákat, hangszereket, fafaragásokat találhatunk a múzeumban. A múzeum épülete korábban orvosi iskola volt.

Szent Ferenc templom (Igreja de São Francisco)

A Pelourinho területén található Szent Ferenc templom a világ egyik leghíresebb barokk stílusban épült temploma és a portugál gyarmati időszak egyik legjelentősebb emléke Brazíliában. Érdekessége, hogy 3 folyósót tartalmaz, szemben a kor megszokott egy folyosós templomaival. A templom belseje a barokk stílusnak megfelelve erősen díszített.

Főpiac (Mercado Modelo)

Salvador főpiaca az alsó városrészben, a kikőtő és az Elevador Lacerda mellett található. Érdekes ajándéktárgyakat és képzőművészeti alkotásokat vásárolhatunk itt.

Salvador da Bahia Nemzetközi Repülőtere (Salvador's Deputado Luis Eduardo Magalhães International Airport)

Brazilia egyik fő repülőtere, ahová a TAP Air Portugal járatok is közlekednek. A repülőtér 28km-re található a várostól, ahová kétféle taxival (executive és normal) lehet közlekedni. Az executive taxi előre meghatározott tarifával dolgozik, a normal taxi órás elszámolású. A repülőtérről a Praca de Sé térre közlekedik egy légkondícionált minibusz is, mely a fő strandoknál is megáll. Ennek ára R$4.

Salvador da Bahia térkép

contentmap_module