São Paulo bemutató

São Paulo, népszerű nevén Sampa, Brazília és Dél-amerika legnagyobb városa, mely egyben a világ ötödik legnagyobb városa is. São Paulo globálisan is meghatározó politikai, kereskedelmi, ipari, gazdasági, pénzügyi és kulturális központ, mely igen gyors léptékben fejlődik. A városban az 1970-es év ekben hat millió lakos élt, mára São Paulo 11 millió, vonzáskörzete 20 millió brazil otthona.

São Paulo a XX. században már ipari nagyhatalom, itt állítódik elő Brazilia ipari termelésének közel 40%-a, jelentős az autógyártás, vegyiipar, gumiipar. A XXI. században  a modern São Paulo gyorsan fejlődő szolgáltatói és üzleti szektorral rendelkezik. São Pauloban található a São Paulo Stox exchange, azaz a tőzsde, mely forgalmát tekintve a világ második legnagyobb tőzsdéje.

São Paulo gazdag, kozmololita város, ahol jelentős számú olasz, portugál, német, spanyol bevándorló telepedett le.

São Paulo elhelyezkedése, időjárása

São Paulo  Brazília dél-keleti részén, az Atlanti-óceán partjától 70 km-re található a tengerpart fölé emelkedő fennsík szélén, átlag 800m tengerszint feletti magasságon.

São Paulo szubtrópusi éghajlattal rendelkezik, mely a tengerparthoz, vagy Brazília belső részeihez viszonyítva mérsékeltebb, de csapadékos. Gyakoriak a hirtelen hőmérsékletváltozások, ezért a város időjárása kiszámíthatatlan.

 

Jan

Feb

Mar

Apr

Maj

Jun

Jul

Aug

Szep

Okt

Nov

Dec

Nappal (°C)

27

28

27

25

23

22

23

23

24

24

26

26

Éjszaka (°C)

19

19

18

16

14

12

12

13

14

15

16

18

Csapadék (mm)

240

250

160

80

70

60

40

30

70

130

140

190

 

São Paulo látnivalók

São Pauloban számos fontos látnivaló, múzeumok, parkok, versenyek, kiállítások találhatóak. A város ad otthont a Forma 1 Brazil Nagydíjnak, a São Paulo divathétnek.

Avenida Paulista

Az Avenida Paulista São Paulo régi és új városrészét összekötő sugárút, melyen történelmi épületek és modern felhőkarcolók egyaránt megtalálhatóak. Az Avenida Paulista mentén számos bevásárlóközpontot, éttermet, múzeumot, gallériát, színházat találunk. Itt található a São Paulo Művészeti Múzeum (Museu de Arte de São Paulo).

Casa das Rosas

A rózsák háza (Casa das Rosas) egy francia stílusú kúria, melyet 1935-ben építettek.

Catedral da Sé

A 2002-ben renovált impozáns neogótikus tempom 14 toronnyal rendelkezik. Ez São Paulo legnagyobb temploma. http://www.catedraldase.org.br/site/?lang=en

Edifício Martinelli felhőkarcoló

São Paulo első felhőkarcolóját 1929-ben építette az olasz emigráns gótikus stílusban. A felhőkarcoló tetejéről remek kilátás nyílik a városra.

Fundação Maria Luisa e Oscar Americano

A kiállítás a portugál kolloniális időkből származó emlékeket mutatja be, számos bútor, porcelán, faragás, bútor látható.

Portugál Nyelv Múzeum (Museu da Língua Portuguesa)

Az interaktív múzeum az Estação da Luz vasútállomásnál található, mivel a bevándorlók ide érdeztek meg nagy számban Brazíliába érve és itt találkoztak sokan először a portugál nyelvvel.

São Paulo belváros

São Paulo belvárosában számos történelmi épületet, templom, található. A városrészt mostanában renoválják.

Latin America Memorial

A Latin America Memorial latin amerika kulturális, gazdasági, politikai és társadalmi integrációját kifejező épületegyüttes, melyet 1989-ben adtak át. A komplexum épületei két tér köré épültek, az épületekbenmúzeumok, könyvtár és modern építészeti látványosság található itt. 1989-től 2007-ig itt volt a Latin Amerikai parmament is.

Luxusáruházak São Pauloban

São Pauloban rohamosan nő a luxcikkek iránti kereslet. A város új bevásárlónegyedeiben a világ legdrágább divatmárkái, exkluzív autószalonok, ékszerboltok, éttermek és butikok várják a tehetős brazil és külföldi vásárlókat.

São Paulo közlekedés

Guarulhos Nemzetközi Repülőtér (GRU)

A Guarulhos repülőtér São Paulotól 40 km-re található, két terminállal rendelkező repülőtér. Ide érkeznek a TAP Air Portugal járatok. A repülőtérről busszal (shuttle bus) juthatunk el São Paulo többi repülőterére, vagy a város különböző pontjaira. A legtöbb buszjárat csatlakozik São Paulo metrohálózatához. A Guarucoop taxijaival, vagy a São Paulo bus transfers járataival is bejuthatunk a városba.

Metro és vasúthálázat São Pauloban

A turistáknak leginkább ajánlottt közlekedési eszköz a modern, gyors és biztonságos metro. A jegyár R$3.00. A metrohálózat térképe: http://www.cptm.sp.gov.br/e_images/geral/mapa_popup.asp

Bilhete Único

A Bilhete único egy kedvezményes metrojegy, mellyel a buszokat, metrókat és vonatokat is használhatjuk. A kártya megvétele után négy alkalommal utazhatunk tetszőleges átszálllásokkal (max. 3 óra időtartamra) São Paulo tömegközlekedési hálózatán. A kártya a metróállomásokon, traffikokban és bevásárlóközpontokban is megvásárolható.

São Paulo térkép

contentmap_module