Madeira bemutató

Madeira számokban

Népesség: 238 000 fő
Főváros: Funchal, 103 000 lakos
Terület: 750 km2
Hivatalos nyelv: portugál
Időzóna: GMT +0
Fontosabb városok: Ribeira Brava, Machico, Câmara de Lobos, Santa Cruz, Punta do Sol
Közlekedés: jobb oldalon
Legmagasabb pont: 1861m (Pico Ruivo de Santana)

 

A portugál partoktól mintegy 1000 km-re délnyugatra fekvő Madeira szigetét 1419-ben fedezték fel portugál hajósok, ezzel Madeira lett Portugália nagy gyarmatosításainak első állomása. Manapság Madeira népszerű üdülőhely, ahová évente turisták milliói utaznak, hogy megcsodálják a vulkanikus sziget természeti szépségeit, megismerjék kultúráját és vendégszeretetét. Madeira repülővel, vagy hajóval érhető el, a TAP Air Portugal Lisszabonból és Portoból is üzemeltet járatokat Madeira fővárosába, Funchalba.
Madeira 1976 óta Portugálián belüli autonóm terület, mely önálló kormánnyal és törvényhozással rendelkezik.
Madeira elsősorban természeti szépségei, kellemes fekete tengerparja, látványos hegycsúcsai, kellemes szubtrópusi klímája és természeti adottságai miatt népszerű a turisták körében.

Madeira földrajza

A Portugáliához tartozó Madeira szigetcsoportja a marokkói partoktól nyugatra, az Atlanti-Óceánban, Lisszabontól 978 km-re helyezkedik el.  Madeira összesen 16 vulkanikus eredetű szigetből áll, melyek közül kettő lakott. Négy szigetcsoportja közül legnagyobb a Madeira-sziget (741 km2) két pici szigettel keleti oldalán. Ettől 25 km-re északkeletre található Porto Santo, melyet hat kis sziget vesz körül. Porto Santotól 46 km-re, Madeira szigetétől 20 km-re további három sziget található, az Ilhas Desertas. Jóval távolabb, 280 km-re délre az Ilhas Servagens három szigete emelkedik ki az Óceánból.
Madeira fő szigete 57 km hosszú és 22 km széles , legmagasabb pontja a Pico Ruivo de Santana (1861 m).  A partok egy része homokos, de sok helyen meredek sziklafalak állnak az Óceán partján. Madeira felszínének 90%-a 500 m felett van, a sziget 150 km partszakasszal rendelkezik.

Madeira éghajlata

Madeira éghajlata változatos, mivel a szigeten jelentős magasságú hegyek találhatóak. Madeira éghajlata alapvetően mediterrán, a hegyekben ezer méter fölött hegyvidéki. A magassággal együtt a napi és éves hőmérskélet ingadozás is növekszik. Madeira északnyugati oldala a délkeleti oldalhoz képest csapadékosabb és hűvösebb. A sziget időjárását erősen befolyásolja a Golf-áramlat.

 

Jan

Feb

Már

Ápr

Máj

Jun

Jul

Aug

Szep

Okt

Nov

Dec

Nappal (°C)

19

19

19

20

21

22

24

26

26

24

22

20

Éjszaka (°C)

13

13

13

13

14

16

18

19

19

18

15

14

Csapadék (mm)

102

87

63

38

19

12

25

31

37

75

100

100

 

Madeira növényzete 300 méterig szubtrópusi, 300 – 750 m között mediterrán, ahol a gabona és szőlő is megterem, efelett akác és fenyőfélék találhatóak. Madeira igen gazdag virágokban és gyümölcsökben.

Madeira gazdasága

Madeira Portugália második leggazdagabb régiója. Az idegenforgalom egyre jelentősebb bevételeket jelent, emellett mezőgazdasági termelés (szőlő, bor, banán, egyéb gyümölcsök), halászat és kézműipar adja a gazdaság alapját.

Madeira vízum

Mivel Madeira Portugáliához tartozó autonóm terület, mely az Európai Únió tagja, így vízum nem szükséges az utazáshoz.

Madeira látnivalók, programok

Madeira legnagyobb látnivalója a sziget természeti adottságai, növényvilága. Meredek, tengerbe zuhanó sziklafalak, zöld erdők, patakok, vízesések, vulkanikus partok, Európában nem látott egzotikus környezet fogadja az utazókat. Madeira területének 2/3-a UNESCO által védett terület.

Madeira minden korosztály számára tökéletes választás. Madeirán megtalálják számításukat az aktív üdülésre vágyók, akik szöröfzéssel, búvárkodással, vitorlázással, hegyi kerékpározással, hegymászással, túrázással, siklóernyőzéssel, sárkányrepüléssel szeretik tölteni szabadidejüket.

Madeira ugyanakkor a pihenésre és feltöltődésre is kitűnő választás. A szigeten az elmúlt években jelentős szálloda fejlesztések voltak, így mára minden igényt kielégítő szállodák és szolgáltatások várják az utazókat. A szállodák mellett megjelentek a magas szintű nemzetközi konyhával rendelkező éttermek is. A nyugalomra vágyók számára számtalan botanikus kert ígér izgalmas időtöltést.

 

Madeira ugyanakkor a pihenésre és feltöltődésre is kitűnő választás. A szigeten az elmúlt években jelentős szálloda fejlesztések voltak, így mára minden igényt kielégítő szállodák és szolgáltatások várják az utazókat. A szállodák mellett megjelentek a magas szintű nemzetközi konyhával rendelkező éttermek is. A nyugalomra vágyók számára számtalan botanikus kert ígér izgalmas időtöltést.

Madeira térkép

contentmap_module