Funchal bemutató

A 103 000 lakosú Funchal Madeira fővárosa és egyben legjelentősebb városa. Madeirát 1420-ban fedezték fel portugál hajósok, ez volt a nagy földrajzi felfedezések kezdete, Funchal alapítása is erre az időszakra tehető. A városan hamar megjelentek a flamand és olasz kereskedők, művészek és építészek és Funchal gyors fejlődésnek indult. Funchal a XVI. századtól kezdve jelentős kikötő és kereskedelmi központ, manapság közkedvelt turistahely, az autonóm Madeira politkai, gazdasági és turisztikai központja.

Funchal látnivalók, programok

Funchal Madeira Dél-Keleti oldalán található az Atlanti-Óceán partján. A várost elsősorban festői elhelyezkedése, klímája, dús növényzete és Mánuel stílusú épületei teszik érdekessé.

Botanikus kertek

Funchal kedvelt látnivalói közé tartoznak a botanikus kertek. Három nagyobb kertet érdemes megtekinteni, ezek a Jardim Botanico, a Jardim Orquídea  és a Blandy's Garden. A botanikus kertekben ritka növényeket és madarakat tekinthetünk meg.

Erődök

Funchalban több erőd is várja a látogatókat. A város felső részében található a Fortaleza do Pico, melyet a spanyolok építettek a XVI-ik században bazaltból. A tengerparton találjuk a Szent Lőrinc erődöt, mely ugyan katonai feladatokat nem látott el, de sokáigkormányzói palota volt, manapság pedig a köztársasági hivatalként működik.
Érdemes még megtekinteni a São Tiago erődöt, melynek sárga épülete a tengerparton áll.

Templomok

Funchal templomai közül a Székesegyházat (Sé), a Pártfogás temlomát (Igreja do Soccoro) és a Mindenszentek kápolnáját (Capela do Corpo Santo) ajánljuk megtekintésre.

Praça do Município

A fekete fehér macsakővel díszitett téren Funchal három fontos épülete áll. Ezek a vároháza, az egyetem és a püspöki palota.

Halpiac

A halpiac különösen érdekes lehet azon utazók számára, akik nem tengerparti országból érkeznek a szigetre. A piac megtekintése betekintést ad a helyiek életébe és étkezési szokásaiba.

Gyümölcspiac

A halpiac mellett a gyümölcspiac is érdekes látványosság Funchalban. A trópusi Madeirán rengeteg féle gyümölcs megterem, a banán, szőlő, barack mellett számos helyi gyümölcsöt találunk, melyeket meg is vásárolhatunk.

Teleférico kabinos felvonó

A kabinos felvonó Funchal tengerpartjától indul fel a hegyekbe. A felvonó közvetlenül a város fölött halad el és remek kilátást nyújt Funchalra, a tengerre és persze a hegyekre. A felvonó 15 perc alatt teszi meg a 3173m hosszú utat és 560m-re emelkedik a tenger fölé.
Nyitva naponta: 9:30 – 17:45 között. További információk: http://www.madeiracablecar.com/index_UK.html

Levadák

A levadák öntözőcsatornák, melyek egész Madeirát behálózzák. A csapadékos északi területekről a déli termőföldek felé ezek a levadák vezették el a vizet. Eredetileg a cukornádültetvényekehez lettek építve, ma már a banánültetvényeket szolgálják. A levadák 1400 km hosszú hálózatot alkotnak Madeira szigetén és a csatornák mentén mindehol keskeny ösvény található, mely remek túraútvonalat jelent a látogatóknak.

Kikötő

Természetesen kihagyhatatlan látnivaló Funchalban a kikötő. Egyrészt innen indulnak a hajók pl. Porto Santo szigetére, másrészt itt található Kolumbusz Kristóf hajójának a mása.

Kirándulás Porto Santo szigetére

Porto Santo 9 km-es aranyszínű homokos tengerparttal rendelkezik. Madeiráról egy napos kirándulásra is érdemes ide átmenni.

Egyéb programok Funchalban

Funchalban számos egyéb programot alakíthatunk ki, kedvünk és pénztárcánk szerint. Érdemes meglátogatni a helyi hal és gyümölcspiacot, lehetőség van szervezett utazás keretében bálna és delfin nézésre kihajózni, javasolt kipróbálni a helyi ízeket és megtekinteni valamilyen folklór előadást.
Funchalban rengeteg fesztivál (pl. virágfesztivál, elektronikus zene fesztivál), kiállítás, és aktív szabadidős tevékenység közül választhatunk. Emellett Madeira tökéletes hely a hegyi kerékpározás, túrázás, mélytengeri horgászat, búvárkodás, vitorlázás kipróbálására is.

Funchal térkép

contentmap_module