Marokkó bemutató

Marokkó számokban

Népesség: 32,5 millió
Főváros: Rabat
Terület:  446 550 km2
Hivatalos nyelv: arab, berber, nem hivatalosan sokan beszélnek franciául
Legnagyobb városok: Casablanca, Rabat, Fez, Marrakech, Tanger, Agadir
Vallás: mohamedán
Időzóna: GMT + 0, azaz egy órával korábban van, mint Budapesten
Ország hívó: +212
Pénznem: Marokkói Dirham (MAD) 1 € ~ 11 MAD
Egy főre eső GDP: 5 052 €/év
Legmagasabb pont: Toubkal, 4167m

 

Marokkó bemutató

Afrika északnyugati szélén, közel Spanyolországhoz és Portugáliához, a Földközi-tenger és az Atlanti-Óceán partján helyezkedik el Marokkó. Az ország államformája alkotmányos monarchia, ahol az uralkodónak a legutóbbi időkig nagyon erős beleszólása van a parlament döntéseibe. Az ország politkai fővárosa Rabat, legnagyobb városa Casablanca.

Marokkó meglehetősen gyenge gazdasági alapokon áll, az ország területén nagyon kevés ásványkincs található, ezért Marokkó importálni kénytelen az ipar működéséhez szükséges gázt és petróleumot. Egyetlen ásványban gazdag, foszforból a világ termelésének 70%-át Marokkó adja. Marokkó gazdasága főleg  textiliparból, gyümölcstermesztésből és turizmusból áll.

Marokkó meglehetősen elmaradott állam, a lakosok 40%-a nem tud írni, vagy olvasni, az országban nagy a szegénység. A munkanélküliek aránya a képzettek és képzetlenek körében egyaránt nagyon magas, ez gyakran erős társadalmi feszültséget generál.  2011-ben az ENSZ felmérése szerint Marokkó csupán a 130.-ik helyen áll a világban fejlettsége szerint.

A marokkóiak arabul és berberül beszélnek, legtöbbjük mindkét nyelvet anyanyelvi szinten ismeri. Fez városában található a világ legrégebbi egyeteme, az El-Qarawiyin Egyetem, mely isz. 859-ben alapult és jelenleg is funkcionál.

Marokkó 1956 óta független állam, korábban spanyol és francia fennhatóság alá tartozott. Marokkó határain kívül jelentős számú marokkói származású személy él, Franciaországban több, mint 1 000 000, Belgiumban 300 000, Hollandiában 360 000.

Marokkó földrajza

Marokkó Afrika északnyugati részén fekszik, nyugatról az Atlanti-Óceán, északról az Alborán-tenger határolja. Keleti szomszédja Algéria, déli szomszédja a Nyugat-Szahara. Mivel a Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság nagyrészt marokkói megszállás alatt van, így Marokkó gyakorlatilag Mauritániával határos.
Marokkó nagy részét borítják hegyek, délen az Atlas-hegység, északon a Rif-hegység. Az ország délkeleti részének jelentős része a Szaharához tartozik, ezért lakatlan és terméketlen.

Marokkó éghajlata

Marokkó éghajlata az északi részeken és az Atlas-hegységtől nyugatra mediterrán, mely a belső területek felé sivatagos. Az Atlas-hegység éghajlata változó., egyes részeken mediterrán, a magasabb részeken csapadékos, a keleti, Szaharára néző részeken szélsőségesen száraz.

Marokkói konyha

Marokkói ételek

A marokkói konyhát régóta a világ egyik legváltozatosabb konyhájának tartják. A marokkó ételek erősen fűszerezettek. A marokkói húsételek főleg csirkéből állnak, de marhahús és bárány is lehet az alapanyaguk. Marokkó leghíresebb étele a kuszkusz.

Marokkói italok

Marokkó leghíresebb itala a zöld tea mentával.

Marokkó térkép

contentmap_module