Casablanca bemutató

Casablanca ismertető

Casablanca, Marokkó gazdasági fővárosa az Atlanti-Óceán partján fekszik Marokkó északnyugati részén, a Gibraltári-szorostól 340 km-re. A közel 4 millió lakosú Casablanca Marokkó legnagyobb városa, ipari , gazdasági és haditengerészeti központja, a világ egyik legnagyobb mesterséges kikötője.
Casablanca Marokkó gazdasági motorja, az ország ipari termelésének és kereskedelmének jelentős része itt zajlik. A városban jelentős a foszfát termelés, halászat, halfeldolgozás, bútorgyártás, üveggyártás, textilipar.
Casablanca tengerpart menti részén jelentős átépítések, fejlesztések zajlanak.
Marokkó elmaradottsága Casablancában is látható, a jómódú helyiek kis csoportja mellett a város szélén találhatóak a vidékről a városba költözött szegények nyomornegyedei. A városban folyamatosan erősödik az iszlám hatás, egyes helyeken jelentős a szegénység és bűnözés.

Casablanca rövid történelme

Casablanca területén már a VII. században is éltek berberek, a város a XV. században portugál fennhatóság alá került. A portugálok előbb lerombolták a várost, majd 1515-ben erődöt építettek ide és csak az 1755-ös nagy földrengés után hagyták el azt. Casablanca később rövid ideig spanyol, majd ismét portugál, és a XX. század elejétől francia fennhatóság alá került. Casablanca Marokkó többi részével együtt 1956-ban lett független.

Casablanca időjárása, éghajlata

Casablanca mediterrán éghajlattal rendelkezik, melyet az Atlanti-Óceán hideg áramlatai erősen befolyásolnak. Az éves hőmérséklet ingadozás alacsony, a városban soha sincs nagyon meleg, vagy nagyon hideg, az Óceán közelsége miatt. Casablancában május és szeptember között száraz az idő.

Casablanca látnivalók

Casablanca arculatát az eredeti marokkói stílus és a XX. századi modern francia várostervezés keveredése, a spanyol-marokkói stílus, és az Art Deco együttélése határozza meg. Casablanca volt a világ első városa, ahol a tervezéskor figyelembe vették a város levegőből látható városképét. Bár Casablanca nem tartozik a kedvelt marokkói turistacélok közé, éppen emiatt érdekes a város eredeti hangulata és emiatt találunk olyan eredeti helyeket (éttermeket, boltokat) melyek nem a turisták kiszolgálására létesültek. Marokkó igazi megismeréséhez ezért Casablanca ideális hely.

Hassan II. Mosque (Mecset)

A Michel Pinseau francia építész tervezte Hasssan II. Mecset Casablanca meghatározó látványossága, Marokkó legnagyobb mecsete, a világ hetedik legnagyobb mecsete, valamit a világ legmagasabb mecsete 210 méteres tornyával. A mecsetben egyszerre 105 000 hívő fér el, 25 000 a mecset falain belül, 80 000 hívő a mecset körül. A mecsetet közvetlenül a tengerpartra, részben a víz fölé építették.
A mecset modern, földrengésbiztos épület, melynek tetejéről éjszaka Mekka felé mutató fény világít. A mecsetet nem muszlim hívők is látogathatják, vezetéssel.

Old Medina

Casablanca északi részén található régi városrész, mely fallal van körbevéve. Hasonló (és jelentősebb) található Fes és Marakesh városokban.

Casablanca Corniche (tengerparti sétány)

Casablanca tengerpartjánál található sétány a társasági és éjszakai élet központja. A tengerparti sétány a Hassan II. Mecsettől indul és a tengerpart mellett halad. A corniche mentén jelentős átépítések és fejlesztések zajlanak. Itt található Rick kávéháza, melyet a Casablanca című filmből ismerhetünk.

El Hank világítótorony

Az 1919-ben lépült világítótorony feladata a Casablanca partjainál hajózók védelme, melynek fényét a parttól 30 mérföldről is lehet látni. A világítótorony kedvelt kirándulóhely és Casablanca egyik jelképe.

Casablanca térkép

contentmap_module