Portugália bemutató

Portugália számokban

Népesség: 10,5 millió
Főváros: Lisszabon
Terület: 92 000 km2
Hivatalos nyelv: portugál
Vallás: római katolikus
Külterületek: Madeira és Azori-szigetek
Időzóna: GMT + 0, azaz egy órával korábban van, mint Budapesten
Ország hívó: 351
Pénznem: Euro (€)
Egy főre eső GDP: 22 413 €/év
Ünnepek és munkaszünetek: január 1, április 25, Húsvét péntek, május 1, Pünkösd, június 10, augusztus 15, október 5, november 1, december 1, 8 és 25.
Nyitvatartás:
Bankok: hétfő-péntek 8.30-15.00
Üzletek: hétköznap 9.00-13.00 és 15.00-19.00 szombaton 9.00-13.00
Bevásárlóközpontok: 10.00-23.00/23.30, szombat-vasárnap és ünnepnapon változó időpontokban
Állami Múzeumok: 10.00-18.00 (télen 10.00-17.00) keddi napokon 14.00-18.00.
Zárvatartás:
Ünnepnapokon: (húsvét péntek és hétfő. Május 1, december 25) ill hétfőn - kivéve pl.  Sintra-Pena
Segélyhívás: 112

 

Portugália bemutató

Európa Dél-Nyugati részén, az ibériai félszigeten található Portugália. Az országot nyugatról és délről az Atlanti-Óceán, Északról és Keletről Portugália egyetlen szomszédja, Spanyolország határolja. Portugália igazi szomszédja a tenger – a portugál felfedezések hozták el Európába a brazil őserdők, fekete Afrika és a sárga Ázsia ismeretlen kultúráját. A portugálok révén ismerjük a cukornádat és a teát, portugálok hoztak előszöt porcelánt kínából. Portugál a legyező, a napernyő, vagy a párna és a selyemtakaró. Az óceánok első igazi urai a portugálok voltak, akik a középkori Európát modernizálták felfedezéseikkel.
Portugáliában vad elhagyatott tájakat, gyönyörű tengerpartokat, impozáns városokat, csempékkel borított falakat, mór csillogást, angol gótikát és portugál reneszánsz látnivalókat találunk. A Portugáliába látogató utazók rengeteg látnivalót, csodás tájakat és finom ételeket és italokat találnak.

 RokGallery module Portugalia (id=96) does not have a gallery selected

 

Portugália éghajlata

Portugália éghajlata kellemes, mediterrán jellegű, amely délen jobban érvényesül. Portugália éghajlatára erős hatással van a nyugati partok mellett elhaladó Golf-áramlat és az Atlanti-Óceán. Portugália északi részén kisebb a hőmérséklet ingadozás és több a csapadék. A belső országrészek inkább kontinentális éghajlattal rendelkeznek. Portugália déli részén igen meleg és száraz a nyár, a hőmérséklet sokszor eléri a 40 fokot is.
Portugáliában évente 2500 – 3200 órát süt a nap, télen 4-6 órát naponta, nyáron 10-12 órát. A csapadék északról délre haladva folyamatosan csökken és inkább télen jellemző.

 

Portugál konyha

Portugál ételek

A portugálok olíva olajjal, különleges fűszerekkel, sok hagyma, tojás, paradicsom és gomba felhasználásával főznek. Tengerparti ország révén jelentős a halfogyasztás, a portugál konyha több száz halételt ismer. A hal mellett változatos tojásételeket, rizst, zöldségeket, rákot és kagylót esznek a portugálok. Az ételek elkészítéséhez gyakran használják a portóit, vagy madeirát.

Portugál italok

A portugál italok közül leghíresebbek a borok, ezeken belül a portói bor. A portói bort speciális hordókban érlelik, különleges eljárásokkal. Bár a portói bor alapanya Pinhao és Régua környékéről származik mivel a portói bor készítése Portóban történik, így a nevet is ez adja. A portói bor különlegessége, hogy a hordóba kerülő bort csak 2-3 év múlva palackozzák, majd igen öreg (szintén portóiból készült) esszenciát adnak hozzá. Az esszenciát sokszor helyettesítik helyi borból készült pálinkával. a portói bor lehet száraz, félédes, vagy édes, készülhet fehér, vagy vörösborból. A borok mellett kedvelt a cseresznyepálinka és az eperlikőr.

 

Portugália gazdasága

A XX. század elején Portugália még egy elmaradott agrárország volt, a XXI-ik századra ez jelentősen megváltozott. Portugália 1986-ban csatlakozott az Európai Únióhoz, ezzel elindult egy modern globális gazdaság kialakulása. A tradicionális portugál iparágak mellett (halászat, növénytermesztés, bányászat) melyek főleg a lakosság fenntartására épültek folyamatosan megjelennek a modern iparágak ( export, a szolgáltatói iparágak, a turizmus, pénzügyi szolgáltatások) és egyre jelentősebb szerepet játszanak Portugália gazdaságában. Jelentős az autógyártás (VW, Peugeot, Citroen), a biotechnológia és űrkutatás.
Portugália a világ 20 legjobban látogatott országai között van, évente 13 millió turista érkezik az országba. A leglátogatottabb helyek Lisszabon, Algarve, Madeira és Porto.

 

Portugál nyelv

A portugál nyelvet 230 millióan beszélik világszerte. A portugál nyelv kilenc ország hivatalos nyelve (Portugália, Brazília, Angola, Zöld-foki Szigetek, Bissau-Guinea, Egyenlítői Guinea, Mozambik, Sao Tome és Principe), ezzel a portugál a kilencedik legelterjedtebb nyelv a földön.

 

Portugál felfedezők

Bartolomeo Diaz, aki először kerülte meg Afrika déli csücskét, melyet jóreménység foknak nevezett el, Ferdinand Magellán, aki 1522-ben először hajózta körbe a Földet, Vasco da Gamma, aki 1490-ben felfedezte az Indiába vezető hajóutat és Pedro Alvarez Cabral, aki Brazíliát fedezte fel.

 

Portugália térkép

contentmap_module