Lisszabon bemutató

Portugália fővárosa és egyben legnagyobb városa az 547 000 lakosú Lisszabon. A portugál főváros Európa kontinentális részének legnyugatabbra elhelyezkedő városa, mely a Tejo folyó torkolatánál, az Atlanti-Óceán partján fekszik, 300 km-re Algarve-től és 400 km-re a spanyol határtól. Lisszabon változatos programokat kínál látogatóinak – strandok, történelmi emlékek, hegyek és a Lisszabon közelében lévő látnivalók miatt érdemes a városba látogatni.
Lisszabon Európa egyik legrégebbi városa, a város öregebb, mint Róma, London, vagy Párizs. Ammanhoz, Rómához és San Franciscohoz hasonlóan Lisszabon is hét dombra épült. Bár fárasztó lehet, de Lisszabon felfedezésére a gyaloglást ajánljuk, mivel a látnivalók viszonylag közel vannak egymáshoz.
Lisszabon igazi globális város, jelentős pénzügyi, kereskedelmi, média, oktatási és turisztikai központ.

Lisszabon kártya (Lisboa Card)

A Lisszabon kártya a Lisszabonba látogató turistáknak kialakított kedvezménykártya, mely lehetővé teszi, hogy ha már megvásároltuk a kártyát, akkor ingyen használjuk a lisszaboni tömegközlekedést (buszok, metró, villamosok, sikló, HÉV) és ingyenesen, vagy csökkentett áron mehessünk be minden fontos múzeumba, gallériába és egyéb, a turisták által látogatott helyekre.

A Lisszabon kártya ára:

24h

felnőtt

18,5 €

24h

gyermek (5-11 év)

11,5 €

48h

felnőtt

31,5 €

48h

gyermek (5-11 év)

17,5 €

72h

felnőtt

39,0 €

72h

gyermek (5-11 év)

20,5 €

 

Lisszabon látnivalók

Belém-torony

A városközponttól nyugatra található Belém városrészben Lisszabon egyik legismertebb látnivalója, az UNESCO világörökség részét képező Belém torony. A nagy földrajzi felfedezések korában innen indultak a portugál hajósok. A Belém-torony egy kis gótikus erődítmény a folyó partján.

Szent Jeromos kolostor

A Szent Jeromos kolostort és a benne található templomot Vasco da Gama tiszteletére emelték a XVI. sz. első felében, India felfedezésének tiszteletére. A Szent Jeromos kolostor előtt a folyóparton található a felfedezések emlékműve.

Alfama negyed

Az Alfama negyed Lisszabon középkori negyede, mely viszonylag épségben maradt az 1755-ös földrengés után. A számos látnivaló között itt található a Szent György vár, ahonnan csodálatos kilátás nyílik Lisszabonra. Az Alfama negyedben macskaköves sikátorokat, fehér, meszelt házakat találunk.

Baixa negyed

Erősen eltérő elegáns stílusával a Baixa negyed is remek látnivaló Lisszabonban. A neoklasszicista stílusú Baixa negyed a földrengés után épült fel, jellemzőek rá a folyóhoz menő sugárutak, impozáns terek és az egymásra merőleges utcák. Ebben a városrészben sok az étterem, kávézó, esténként itt korzóznak a helyiek és a turisták is. A Baixa negyedben található Lisszabon főtere is, a Praca da Comércio.

Bairro Alto

A Bairro Alto a Baixa negyed felett található városrész Lisszabonban, ahol a fadoval, a tipikus portugál népzenével találkozhatunk. A Bairro Alto évszázadokkal ezelőtt az egyszerű munkások és kézművesek otthona volt, majd a XIX. században a jelentős portugál újságok és szerkesztőségek költöztek ide. Manapság a Bairro Alto területén számos bár és étterem várja a vendégeket. A városrész nagy része le van zárva a gépkocsiforgalom elől.

Közlekedés Lisszabonban

Lisszabon modern tömegközlekedési rendszerrel rendelkezik. A repülőtér igen közel található a belvároshoz, kevés csomaggal az Aerobus járat lehet az ideális a transzferre. Városon belül metróval, villamossal, taxival, vagy felvonóval közlekedhetünk.

Lisszabon időjárása

Lisszabon Európa egyik legkellemesebb időjárásával rendelkező fővárosa. A tavasz és a nyár meleg és száraz, a tél szeles, de enyhe.

 

Jan

Feb

Mar

Apr

Maj

Jun

Jul

Aug

Szep

Okt

Nov

Dec

Nappal (°C)

14

16

18

19

22

25

27

28

26

22

18

15

Éjszaka (°C)

7

8

10

11

13

16

17

18

17

15

11

9

Csapadék (mm)

95

87

85

59

44

18

4

5

33

75

100

97

 

Lisszabon időjárása

LIS időjárás

Lisszabon térkép

contentmap_module