Zöld-foki-szigetek bemutató

A Zöld-foki Köztársaság számokban

Népesség: 567 000 fő
Főváros: Praia, 127 000 lakos
Terület: 4033 km2
Szigetek:

Santo Antão, São Vicente, Santa Luzia, São Nicolau, Sal, Boa Vista, Maio, Santiago, Fogo, Brava

Hivatalos nyelv: portugál, kreol
Vallás: római katolikus
Időzóna: GMT- 1
Pénznem: Zöld-foki escudo (1 EUR ~ 110 CVE )
Fontosabb városok: Praia, Mindelo, Santa Maria, Assomada, São Filipe, Pedra Badejo
Egy főre eső GDP: 4 112 $/év
Közlekedés: jobb oldalon
Legmagasabb pont: 2829 m (Pico do Fogo)

 

Nyugat-Afrika partjaitól 570 km-re nyugatra az Atlanti-óceánban található a 10 szigetből álló Zöld-foki Köztársaság. A szigetek vulkanikus eredetűek, három közülük lapos, homokos parttal és gyér növényzettel rendelkezik, a többi hét sziget sziklás és több a növényzet is rajtuk. A szigetek elnevezése a szomszédos szenegáli Cap Vert-től származik, melyet a felfedező portugál hajósok zöld foknak neveztek.
A korábban lakatlan szigeteket a portugálok gyarmatosították a XV. században, majd a terület hamarosan fontos szerepet kapott a rabszolgakereskedelemben. A XIX. században a rabszolgakereskedelem hanyatlásával a természetes erőforrásokkal nem rendelkező Zöld-foki szigetek gazdasága leromlott, de nem kapott portugáliától autonómiát. Ez az állapot 1975-ig tartott, amikoris a független Zöld-foki Köztársaság létrejött.
A Zöld-foki-szigeteknek lakóinak negyede Praiában, a fővárosban él. A nehéz gazdasági körülmények miatt a a XX. században jelentős kivándorlás volt Európa, Amerika és Afrika felé, jelenleg a kivándoroltak száma meghaladja a helyi lakosok számát.
Az ország gazdaságát a halászat, sóbányászat és borászat mellett a turizmus és a külföldi befektetések erősítik.

Zöld-foki-szigetek földrajza

A Zöld-foki-szigetek Szenegállal egy szélességi körön található, a szenegáli partoktól 570 km-re nyugatra. A szigetek patkó alakban helyezkednek el, a legnagyobb sziget Santiago, ahol a főváros Praia is található. A szigetek vulkanikus eredetűek, a Pico do Fogo vulkán jelenleg is működik.

Zöld-foki-szigetek éghajlata

Bár a Zöld-foki-szigetek közel fekszik az egyenlítőhöz és Afrikához, az éghajlat itt enyhébb, mint Afrika szárazföldi területein az Atlanti-óceán miatt. A szigeteken kevés a csapadék.

 

Jan

Feb

Már

Ápr

Máj

Jun

Jul

Aug

Szep

Okt

Nov

Dec

Nappal (°C)

24

24

24

24

25

26

27

29

29

29

27

25

Éjszaka (°C)

19

18

18

19

20

21

22

23

24

23

22

20

Csapadék (mm)

10

12

10

8

23

38

32

22

16

134

5

4

 

Zöld-foki-szigetek vízum

Magyar állampolgároknak a belépéskor rendelkezniük kell még 6 hónapig érvényes útlevéllel, valamint a beutazáshoz turista vízum szükséges, melynek ára  kb. 25 EUR. A vízumot a Zöld-Foki Köztársaság nemzetközi repülőterén lehet kiváltani.

Zöld-foki-szigetek látnivalók, programok

Strandok

A Zöld-foki-szigeteken kitűnő strandokat találunk, ahol a tenger egész ébven alkalmas a fürdésre. A legjobb strandok Sal és Boa Vista szigeteken vannak, ahol sekély, fehér homokos partszakaszok várják az üdülőket.

Szörftanulás a Zöld-foki-szigeteken

Adottságai miatt a Zöld-foki-szigetek kitűnő hely a szörfözésre, vitorlázásra, kite-szörfözésre. A standokon képzett oktatók várják az üdülőket, hogy a szörfözés alapjait elsajátíthassák.

Búvárkodás

A Zöld-foki-szigetek remek hely a búvárkodásra, vagy egy búvártanfolyam elvégzésére. Nemzetközi PADI vizsgát tehetünk a helyiek által tartott tanfolyamokon, vagy felfedezhetjük a számtalan hajóroncsot és bőséges élővilágot.

Éjszakai teknősles

A Zöld-foki-szigetek a világon a harmadik legnagyobb költőhely az álcserepes teknősnek (Caretta Caretta, Loggerhead Turtle). A nagyméretű tengeri teknősöket július és október között találjuk meg a szigeteken.

Tengeri horgászat

Természetesen a tengeri horgászat is elterjedt a Zöld-foki-szigeteken. Lehetőség van hajót és felszerelést bérelni és tengeri horgász kiránduláson résztvenni.

Kirándulás Santo Antao szigetére

A szigetcsoport egyik legszebbje Santo Antao szigete, ahová érdemes egésznapos szervezett kirándulásra elmenni.

Karneválok

A Zöld-foki-szigetek legfontosabb karneválját februárban tartják, hamvazó szerda környékén.  Az utcákon színes jelmezekbe öltözött táncosok táncolnak, a hangulat remek. A Sao Vincente szigeten lévő Mindelo karnevál a leghíresebb, ahol több tízezer ember vesz részt a karneválon.

Kirándulás Fogo szigetére

Fogo szigetén található a Fogo vulkán, melyre érdemes felmászni. A vulkán ma is aktív, körülötte termékeny hegyoldalakon és völgyekben kávét és szőlőt termesztenek. A kilátás gyönyörű.

Cidade Velha

A Santiago-szigeten található Cidade Velha város UNESCO védelem alatt áll. Cidade Velha 15 km-re található Praia-tól. Itt található a világ legrégebbi gyarmati időszakban épült templomának maradványa, melyet 1495-ben építettek, valamint itt áll a Real de São Filipe erőd romja is.

Zöld-foki-szigetek térkép

contentmap_module